Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΎ

ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΎ
Δεν «αγγίζεται» η εργασιακή ομηρία
Κατατέθηκε χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις θεμάτων Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού» με το οποίο ρυθμίζονται θέματα εποπτευομένων φορέων του ΥΠΠΟ-Τ (ΕΡΤ ΑΕ και ΕΟΤ), οικονομικές «εκκρεμότητες» προς εργαζομένους του υπουργείου κ.ά. το οποίο είναι αλλαγμένο προς το χειρότερο σε σχέση με το «ενημερωτικό σημείωμα» για το περιεχόμενό του που είχε κατατεθεί στη Βουλή τον περασμένο Ιούνιο.
Συγκεκριμένα, στο σημείωμα του Ιουνίου υπήρχε η πρόβλεψη της εξαίρεσης μέρους ειδικοτήτων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας από τον περιορισμό του 24μηνου που εμπεριέχεται στο ΠΔ - «Παυλόπουλου». Πρόκειται για τη διάταξη σύμφωνα με την οποία ο εργαζόμενος απολύεται μετά τη συμπλήρωση 24μηνου και μάλιστα χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης. Εκτός των άλλων, η διάταξη αυτή, όχι μόνο αποδυναμώνει την Αρχαιολογική Υπηρεσία από έμπειρο, εξειδικευμένο, επιστημονικό προσωπικό, αλλά το προσωπικό αυτό τίθεται συνολικά εκτός αγοράς εργασίας, αφού είναι εύλογο ότι ένας αρχαιολόγος, π.χ., μόνο στο υπουργείο Πολιτισμού μπορεί να εργαστεί. Ετσι, οι έκτακτοι αρχαιολόγοι έχουν πάγιο αίτημα την εξαίρεσή τους από τη διάταξη του 24μηνου. Τον Ιούνιο λοιπόν προβλεπόταν η «εξαίρεση επιστημονικού προσωπικού και τεχνιτών υψηλής εξειδίκευσης» από το 24μηνο. Αναγνώριζε μάλιστα, ότι λόγω του περιορισμού του 24μηνου, το ΥΠΠΟ-Τ «δεν μπορεί να αξιοποιήσει (...) τις υπηρεσίες αυτών των έμπειρων και απόλυτα εξειδικευμένων επιστημόνων και τεχνιτών (...)» (αρχαιολόγοι, αναστηλωτές, συντηρητές, εξειδικευμένοι εργατοτεχνίτες ανασκαφών κ.ά.).
Τότε οι έκτακτοι αρχαιολόγοι εξέλαβαν ως θετική την παραπάνω εξέλιξη και ως ένα αποτέλεσμα του αγώνα τους, συμπληρώνοντας πάντως ότι η έστω και μερική άρση του 24μηνου, απλά τους επαναφέρει στο προηγούμενο καθεστώς, της εργασιακής ομηρίας.
Κι όμως, στο κείμενο που κατατέθηκε χτες, η παραπάνω πρόβλεψη, έστω και λειψή - αφού δεν αφορά όλες τις ειδικότητες - απλά... δεν υπάρχει! Το μόνο που παρέμεινε είναι η καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζομένους του υπουργείου που εξακολουθούν να εργάζονται με δικαστικές αποφάσεις. Και οι οποίοι έτσι κι αλλιώς απολύονται τον ερχόμενο Οκτώβριο...
ΠΗΓΗ:ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΎ