Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Αποφασίζουν νέα απεργία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ

Αποφασίζουν νέα απεργία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ
 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 27/10/2011
Την ερχόμενη Τρίτη, σε κοινή συνεδρίαση των Εκτελεστικών Επιτροπών ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, θα οριστικοποιηθεί η ημερομηνίας νέας 24ωρης απεργίας. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Ε.Ε. της ΓΣΕΕ αποφασίστηκε η κοινή συνεδρίαση του Εθνικού Συνδικαλιστικού Συμβουλίου ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, ενώ την επομένη θα ακολουθήσει συνεδρίαση της ολομέλειας της διοίκησης της ΓΣΕΕ.
"Τα τεράστια και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι οξύνονται και διευρύνονται καθημερινά. Αξιολογώντας και εκτιμώντας τις εξελίξεις, το συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας μας θα συζητήσει και θα αποφασίσει τα περαιτέρω αγωνιστικά βήματα και τις δράσεις των συνδικάτων ενόψει και του νέου προϋπολογισμού έτους 2012", αναφέρει η ΓΣΕΕ. Είχε προηγηθεί κοινή συνεδρίαση της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ με τη συμμετοχή των Ομοσπονδιών του Δημόσιου Τομέα, την περασμένη εβδομάδα, όπου εξετάστηκε το ενδεχόμενο απεργιακής κινητοποίησης ενόψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού. Το κλίμα στα Συνδικάτα παραμένει αγωνιστικό παρά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, καθώς ήδη δρομολογείται νέος γύρος απολύσεων μέσω της εργασιακής εφεδρείας, αλλά και δέσμευση στην τρόικα ότι θα ανοίξει άμεσα θέμα μείωσης των κατώτατων μισθών. Μάλιστα η τρόικα και κυρίως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητούν να ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, ενώ ήδη έχουν προϊδεάσει ότι οι κατώτατοι μισθοί στην Ελλάδα θα πρέπει να προσεγγίσουν τα επίπεδα της Πορτογαλίας, δηλαδή να μειωθούν κατά 200 ευρώ.
πηγή:Αυγή

«Κούρεμα» 50%

26/10/2011
Σε συμφωνία για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατέληξαν λίγο πριν τις 05.00 το πρωί κυβερνήσεις και τράπεζες, μετά από πολύωρη και κοπιαστική διαπραγμάτευση. Το «κούρεμα» θα γίνει σε εθελοντική βάση από την πλευρά των τραπεζών και θα φτάσει στο 50% του χρέους.
Ήταν μία διαπραγμάτευση που πήρε διαστάσεις θρίλερ, ενώ στο τραπέζι έπεσαν και «απειλές» προς τις τράπεζες για ενδεχόμενο πιστωτικό γεγονός από την πλευρά της Ελλάδας. Αρχικώς είχε γίνει γνωστό ότι επήλθε συμφωνία. Ωστόσο λίγο αργότερα, ο Τσαρλς Νταλάρα, ως εκπρόσωπος των τραπεζών, όχι μόνο διέψευσε την ύπαρξη συμφωνίας, αλλά επέμενε να εκφράζει τη δυσαρέσκεια των τραπεζών για το ύψος της απομείωσης και την έλλειψη εγγυήσεων. Μέρκελ (πρωτίστως) και Σαρκοζί σήκωσαν το βάρος της διαπραγμάτευσης από την πλευρά των κυβερνήσεων, αφήνοντας ανοιχτή και την απειλή υποχρεωτικού «κουρέματος» ως πιστωτικό γεγονός.
Η έννοια της εποπτείας προς την Ελλάδα προσδιορίζεται ως «τεχνική βοήθεια» ή «υποστήριξη» που θα έχει μόνιμη παρουσία στην Ελλάδα. Είναι κάτι για το οποίο δεσμεύθηκε η Α. Μέρκελ στη γερμανική Βουλή.
O αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος ενημέρωσε δύο φορές και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με υπουργούς που βρίσκονται στη Βουλή.
Νωρίτερα, η σύνοδος κορυφής των 27 αποφάσισε όπως οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα έχουν προθεσμία μέχρι τον Ιούνιο να αυξήσουν την κεφαλαιακή επάρκειά τους ώστε να ανέλθει ο βασικός δείκτης κεφαλαίων στο 9%. Κεφάλαια θα αναζητηθούν πρώτα στις αγορές, κατόπιν και μόνο εάν αυτό δεν είναι δυνατό στις εθνικές κυβερνήσεις, και τέλος στον ΕFSF.
πηγή :protagon.gr