Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Το 8ωρο προκαλεί... γενική απεργία

Το 8ωρο προκαλεί... γενική απεργία



  • Άμεσα προτίθεται η κυβέρνηση να εφαρμόσει το οκτάωρο στο δημόσιο τομέα ενώ από τον Οκτώβριο αρκετές δημόσιες υπηρεσίες, όπως εφορίες, πολεοδομίες και ασφαλιστικά ταμεία θα λειτουργούν και απογεύματα. 
  • Tις πρώτες αντιδράσεις, προκάλεσε αυτή η απόφαση, από στελέχη της ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ, που καλούν τους δημοσίους υπαλλήλους σε γενική απεργία μαζί με την ΓΣΕΕ στις 23 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΑΔΕΔΥ, Ηλία Βρεττάκο "αυτά έρχονται σε συνέχεια των παρεμβάσεων που έχει κάνει η κυβέρνηση με την τρόικα στον ιδιωτικό τομέα" ενώ υποστήριξε ότι "έχουν σαν στόχο την κατάργηση και άλλων δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους στο δημόσιο".
  • Η αύξηση των ωρών εργασίας, δήλωσε ο Γιάννης Ραγκούσης, αποτελεί πρωτοβουλία της κυβέρνησης και δεν έγινε κατ' επιταγήν της τρόικα ή του μνημονίου, ενώ έχει ως μοναδικό στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας, αλλά και την εξυπηρέτηση των πολιτών από το δημόσιο. "Είναι μια συζήτηση -ξεκαθάρισε ο κ. Ραγκούσης- η οποία δεν έχει ενταχθεί στο μνημόνιο. Δεν είναι κάτι το οποίο το είχαμε ή το έχουμε συζητήσει με την τρόικα, η οποία δεν έχει καν γνώση γι' αυτά τα θέματα και για την απόφασή μας να ξεκινήσουμε μια δημόσια συζήτηση με τους δημόσιους υπαλλήλους". Απόφαση περιορισμένου αποτελέσματος χαρακτήρισε την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών, ο εκπρόσωπος εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Ζώης, καθώς δεν έλαβε υπόψιν και άλλους παράγοντες για την αποδοτικότερη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. 
  • Για "αξιοποίηση των δυνατοτήτων του δημοσιοϋπαλληλικού δυναμικού" έκανε λόγο ο εκπρόσωπος εσωτερικών της ΝΔ, Χρήστος Ζώης, σχολιάζοντας την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών, επισημαίνοντας: "Φαίνεται να αγνοεί ότι για να υπάρξει καλύτερη αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών χρειάζεται να ληφθούν υπόψιν τα εργαλεία του σύγχρονου μάνατζμεντ, της εξέλιξης της τεχνολογίας και η πραγματική και πάνω απ' όλα αξιοποίηση των δυνατοτήτων του δημοσιοϋπαλληλικού δυναμικού". 
  • Εκτός από την αύξηση των ωρών εργασίας από τον Οκτώβριο, ορισμένες υπηρεσίες του δημοσίου θα παραμένουν ανοιχτές ένα έως δύο απογεύματα την εβδομάδα, το πιθανότερο Τρίτη και Πέμπτη για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού. 
  • Το πρακτορείο "Bloomberg" αλλά και το "Reuters" αναμετέδωσαν την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών να προχωρήσει σύντομα η κυβέρνηση στην αύξηση του ωραρίου εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων σε 40 ώρες εβδομαδιαίως, αντί 37,5 που είναι σήμερα. 
  • Για το ενιαίο μισθολόγιο ξεκαθαρίστηκε ότι θα είναι κοινό για πρωτοδιοριζόμενους και τωρινούς υπαλλήλους, αλλά θα επιφέρει σημαντικές ανακατατάξεις καθώς θα υπάρξουν περικοπές στις αποδοχές των ρετιρέ του δημοσίου υπέρ των χαμηλόμισθων, χωρίς όμως να μειωθεί το γενικότερο μισθολογικό κόστος στο δημόσιο.
  • Όσον αφορά τα 52, ειδικά και γενικά, επιδόματα που λαμβάνουν σήμερα οι 770.000 δημόσιοι υπάλληλοι, σχεδιάζεται τα περισσότερα να καταργηθούν και να απομείνουν μόνον 4. Πρόκειται για το επίδομα θέσης, παραγωγικότητας, οικογενειακό, ανθυγιεινό, αλλά και ένα καινούργιο επίδομα, ανάλογα με την κατηγορία εκπαιδευτικής βαθμίδας των υπαλλήλων και το οποίο θα κυμαίνεται από 140-250 ευρώ το μήνα.
ΠΗΓΗ:MEGA TV