Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

Τρίτη 29 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ
«Εθνικός στόχος» ... τα στοιχειώδη
Την ώρα που η Αρχαιολογική Υπηρεσία υποχρηματοδοτείται και σημαντικοί επιχορηγούμενοι πολιτιστικοί φορείς κινδυνεύουν με «λουκέτο», η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΤ «αναβάθμισε» ...σε «εθνικό στόχο» τις παρεχόμενες υπηρεσίες και υποδομές αρχαιολογικών χώρων και μουσείων!
Ακριβώς έτσι χαρακτήρισε ο Π. Γερουλάνος το εν λόγω πρόγραμμα σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου στο νέο Μουσείο Ακρόπολης, με αφορμή τα μέχρι τώρα αποτελέσματα. Αλλωστε, όπως σημείωσε, «τα μνημεία είναι πηγή πλούτου» και, μέσω αυτών, «είναι προφανής ο τρόπος που συνδέεται ο πολιτισμός και ο τουρισμός».
Το τριετούς διάρκειας πρόγραμμα συνδέεται με αρχαιολογικά έργα που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ. Εκτός των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΤ - με το Ταμείο Αρχαιολογικών Χώρων να σηκώνει μεγάλο βάρος λόγω πωλητηρίων, παραγωγής αντιγράφων, αναψυκτηρίων, μουσείων κλπ. - εμπλέκονται ή δύνανται να εμπλακούν ο ΕΟΤ, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και «εθελοντικές οργανώσεις». Οι χώροι - κυρίως με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα - χωρίστηκαν σε τέσσερις κατηγορίες ανάλογα με τις υπηρεσίες που παρείχαν (αν διαθέτουν παροχές και υποδομές, όπως τουαλέτες, πόσιμο νερό, ενημερωτικά φυλλάδια, χώρο στάθμευσης, πρόσβαση στα ΑμΕΑ, σύστημα αυτόματης ξενάγησης κλπ.). Στο πλαίσιο αυτό εκδόθηκαν φυλλάδια, δίγλωσσες ενημερωτικές πινακίδες, ενημερωτικά δίγλωσσα φυλλάδια σε γραφή μπράιγ, νέα εκπαιδευτικά προγράμματα, επαναλειτούργησαν 33 πωλητήρια, επισκευάστηκαν και διορθώθηκαν τουαλέτες κλπ.
Ολα τα παραπάνω δεν συνιστούν «εθνικό στόχο». Αντίθετα, με δεδομένο το αγοραίο πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η κρατική διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, ακόμη και οι στοιχειώδεις και απαραίτητες αναβαθμίσεις εντάσσονται σ' αυτό το πλαίσιο. Ετσι, σχολιάζοντας το πρόγραμμα, από πέρσι ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων σημείωνε μεταξύ άλλων: «Η ουσία δεν είναι να ικανοποιηθεί και ο πιο "απαιτητικός επισκέπτης" - πελάτης, αλλά οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία να παραμείνουν χώροι πολιτισμού (...) Δεν είναι δυνατόν να δίνεται προτεραιότητα μόνο στα μνημεία "βιτρίνα", ενώ εκατοντάδες αρχαιολογικοί χώροι, κυρίως στην περιφέρεια, να μην είναι προσβάσιμοι και πολλοί να μην είναι καν γνωστοί στις τοπικές κοινωνίες. Ο πολιτισμός της Ελλάδας δεν είναι μόνο η Ακρόπολη, οι Δελφοί, η Ολυμπία και τα άλλα μνημεία μεγάλης επισκεψιμότητας, είναι και οι δεκάδες αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία που παραμένουν κλειστά εδώ και καιρό και αυτά που υπολειτουργούν εξαιτίας έλλειψης προσωπικού και ελλιπούς χρηματοδότησης». Οσο για τη συμμετοχή των ΟΤΑ και των ιδιωτών ως «εθελοντών», «χορηγών» κλπ. «δείχνει ένα μάλλον ζοφερό μέλλον, όπου το ΥΠΠΟΤ ενδεχομένως θα εκχωρήσει τους παραπάνω χώρους που ανήκουν στο Δημόσιο και επιπλέον θ' αποδυναμώσει τις αρχαιολογικές υπηρεσίες εισάγοντας ένα νέο μοντέλο νεο-μαικηνισμού και διαχείρισης του πολιτισμού από μη κρατικούς φορείς».

Τα 117 από τα 170 μνημεία με εισιτήριο δεν είχαν βασικές υπηρεσίες!

Ο ΑΚΡΙΒΟΘΩΡΗΤΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ ΕΚΑΝΕ ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Τα 117 από τα 170 μνημεία με εισιτήριο δεν είχαν βασικές υπηρεσίες!

«Κάλλιο αργά παρά ποτέ» λέει ο λαός και εν προκειμένω η παροιμία ισχύει τόσο για τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του ακριβοθώρητου στους δημοσιογράφους του πολιτιστικού ρεπορτάζ υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου όσο και για το περιεχόμενο των ανακοινώσεών του.
Στιγμιότυπο από τα εκπαιδευτικά προγράμματα του υπουργείου Πολιτισμού Στιγμιότυπο από τα εκπαιδευτικά προγράμματα του υπουργείου Πολιτισμού Εγιναν με αφορμή τη συμπλήρωση του πρώτου έτους τού εν εξελίξει τριετούς, συνολικά, προγράμματος αναβάθμισης των υπηρεσιών σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία.
Για το γεγονός βέβαια ότι στην πλειονόητά τους οι χώροι αυτοί δεν παρείχαν μέχρι πρότινος ούτε καν τις αυτονόητες υπηρεσίες, δεν ευθύνεται η παρούσα ηγεσία του υπουργείου.
Μπορεί σε άλλες αναπτυγμένες χώρες η παρουσία δίγλωσσων ενημερωτικών πινακίδων στα αρχαιολογικά μνημεία να είναι εκ των ων ουκ άνευ, στην Ελλάδα όμως η πρόσφατη υιοθέτηση κι αυτών και άλλων ανάλογων τεχνικών υποδομών είναι ένας ικανός λόγος για να συναντά ο υπουργός, αλλά και η γ.γ. του ΥΠΠΟΤ Λίνα Μενδώνη, τους δημοσιογράφους.
Το πρόγραμμα αναβάθμισης σχεδιάστηκε το 2010, αφού διαπιστώθηκε ότι από τα 170 μνημεία που χρέωναν εισιτήρια, τα 117 δεν παρείχαν τις βασικές υπηρεσίες.
Τέσσερις κατηγορίες
«Ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε στα μνημεία μας δείχνει ποιοι είμαστε», τόνισε χθες ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι οι ουσιώδεις ελλείψεις, πέραν όλων των άλλων, κόστιζαν στην Ελλάδα κι ένα αρνητικό ρεκόρ καθώς σημειώναμε ένα «από τα χαμηλότερα ποσοστά τουριστικής επανεπισκεψιμότητας στα μνημεία μας».
Το τριετές πρόγραμμα, με χορηγό τον ΟΠΑΠ, σχεδιάστηκε με βασικό στόχο όλα τα αρχαιολογικά μνημεία να παρέχουν βασικές υπηρεσίες και από αυτά τα πλέον εμβληματικά να παρέχουν και εξειδικευμένες υπηρεσίες. Ανάλογα με τον αριθμό των παρεχόμενων υπηρεσιών οι αρχαιολογικοί χώροι χωρίστηκαν σε τέσσερις κατηγορίες. Στην πρώτη κατηγορία που αφορά όποιο μνημείο θα πρόσφερε ιδεατά πλήρως εξειδικευμένες υπηρεσίες, δεν έχει, δυστυχώς, υπαχθεί ακόμη, ούτε καν η Ακρόπολη. Και αυτό γιατί, όπως εξήγησε ο υπουργός, «όταν ξεκινήσαμε το σχεδιασμό βάλαμε γι' αυτή την κατηγορία αυστηρά κριτήρια, από χώρους αφής και εκπαιδευτικά προγράμματα, μέχρι την υιοθέτηση μεθόδων που έχουν ξεπεράσει τον παραδοσιακό τρόπο ξενάγησης». Τέτοια περίπτωση είναι π.χ. η ακουστική ξενάγηση μέσω κινητών τηλεφώνων, η οποία επελέγη να εφαρμοστεί πιλοτικά σε 20 αρχαιολογικούς χώρους (Ακρόπολη, Δελφοί, Επίδαυρος, Μυστράς, Μεσσήνη κ.λπ.), βάσει του προγράμματος Visit Greece του ΕΟΤ, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ.
Τι έχει γίνει όμως στη διάρκεια του πρώτου έτους του προγράμματος αναβάθμισης;
* Από τα 117 μνημεία που δεν παρείχαν βασικές υπηρεσίες, τα 75 απέκτησαν πλέον τα βασικά, ενώ τα 77 αναβαθμίστηκαν κατά μία κατηγορία.
* Εκδόθηκαν 169 ενημερωτικά φυλλάδια.
* Τοποθετήθηκαν 120 δίγλωσσες πινακίδες σε 17 χώρους και 6 δίγλωσσες ενημερωτικές λεζάντες σε 6 μουσεία.
* Υιοθετήθηκαν νέοι χώροι αφής ή οπτικές διαδρομές σε 4 μουσεία και τυπώθηκαν 340 ενημερωτικά δίγλωσσα φυλλάδια σε γραφή Braille.
* Εγκαινιάστηκαν 36 εκπαιδευτικά προγράμματα.
* Τοποθετήθηκαν αυτόματοι πωλητές νερού και αναψυκτικών σε 28 χώρους.
* Επισκευάστηκαν ή δημιουργήθηκαν χώροι υγιεινής (και για ΑμεΑ) σε 10 χώρους.
* Δημιουργήθηκαν νέα φυλάκια, εκδοτήρια και πωλητήρια σε 9 χώρους.
* Επαναλειτούργησαν 33 πωλητήρια, αφού όπως διευκρίνισε η κ. Μενδώνη ξεπεράστηκε το νομικό πρόβλημα που υπήρχε λόγω της εμπλοκής του Οργανισμού Προώθησης Ελληνικού Πολιτισμού. Για τον ίδιο λόγο δεν είχε προσληφθεί από το 2003 προσωπικό για την ενίσχυσή τους, αλλά φέτος, όπως τόνισε η πρόεδρος του ΤΑΠΑ Μάρθα Σημαντώνη, προσελήφθησαν 43 άτομα.
Δεν λειτούργησαν ποτέ
Αλλο ένα θέμα στο οποίο η εμπλοκή του ΟΠΕΠ έπαιξε, κατά τους φορείς του υπουργείου, ανασταλτικό ρόλο είναι αυτό της υιοθέτησης συστήματος ηλεκτρονικών εισιτηρίων: τα 13 μηχανήματα που είχε τοποθετήσει ο Οργανισμός σε αντίστοιχους αρχαιολογικούς χώρους δεν λειτούργησαν ποτέ. Το θέμα είναι κατά την κ. Σημαντώνη «ακόμα μπλεγμένο νομικά». Παρ' όλα αυτά το σύστημα εφαρμόζεται ήδη σε 2 χώρους και προβλέπεται να λειτουργήσει σε άλλους 13 εντός του εξαμήνου.
Πρώτιστης σημασίας και το ζήτημα της υπερωριακής αμοιβής των αρχαιοφυλάκων (τα Σαββατοκύριακα), που «ρυθμίστηκε με τον πρόσφατο νόμο 4024 και θα δημοσιευτεί σύντομα στα ΦΕΚ», διευκρίνισε η κ. Μενδώνη.
Παράλληλα μ' αυτά, γίνονται μεγάλες επεμβάσεις σε 6 αρχαιολογικούς χώρους. Αναβαθμίστηκε το θεσμικό πλαίσιο για την ίδρυση μουσείων. Γίνεται προσπάθεια για την ένταξη κάποιων μνημείων μας στο World Heritage Foundation. Και προκηρύσσεται από το ΤΑΠΑ διαγωνισμός ιδεών για τη δημιουργία ενιαίου λογότυπου για τα μνημεία και μουσεία της Ελλάδας (πληροφορίες στο ideas. culture.gr). *

«Αναπτυξιακό υπουργείο το Πολιτισμού»

Στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Πολιτισμού απάντησε και σε ερωτήματα για άλλα θέματα:
* Για τον επερχόμενο προϋπολογισμό του ΥΠΠΟΤ: «Εχω την αίσθηση ότι θα είναι αντίστοιχος με τον φετινό. Αντιμετωπιζόμαστε με καλή διάθεση από το υπουργείο Οικονομικών, δεδομένου ότι το ΥΠΠΟΤ αναγνωρίζεται ως αναπτυξιακό υπουργείο. Αλλωστε έχουμε επιτύχει όλες τις αναγκαίες περικοπές, μειώνοντας τα έξοδά μας κατά 30%, περικόπτοντας τις σπατάλες (π.χ. από τη Λυρική μέχρι τις βάρδιες φύλαξης) και αναδιατάσσοντας τις προτεραιότητές μας».
* Για τον αριθμό των υπαλλήλων του ΥΠΠΟΤ που μπαίνουν σε εφεδρεία: «Είναι 100 άτομα».
* Για τη μεγάλη έκθεση για το Βυζάντιο που συνδιοργανώνει το Μουσείο Μπενάκη και το ΥΠΠΟΤ για το 2013: «Είχαμε έλλειμμα σε ό,τι αφορά την παρουσία του Βυζαντίου σε διεθνείς χώρους. Γι' αυτό θέλουμε να την πάμε και σε άλλες αμερικανικές πόλεις εκτός της Νέας Υόρκης. Στην Ουάσινγκτον -που έχει τον δικό της κόσμο ως προς τα ελληνικά θέματα- και στο Λος Αντζελες, με την επιθυμία να συνδυάσουμε την έκθεση με σχετικά ντοκιμαντέρ, εκπαιδευτικά προγράμματα κ.ά. Εξετάζουμε το ενδεχόμενο η έκθεση να πάει αργότερα και στη Ρωσία».
* Για την περιβόητη χορηγία ύψους 3.600.000 ευρώ από τον ΟΠΑΠ προς το Μουσείο Μπενάκη προκειμένου να διοργανώσει την παραπάνω έκθεση, η οποία έχει ποικιλοτρόπως σχολιαστεί, ο υπουργός αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει τους όρους «χορηγία» ή «δωρεά», επιμένοντας ότι «ο ΟΠΑΠ έχει δεσμευτεί για τη χορήγηση των χρημάτων, εάν δεν εξευρεθούν από άλλες πηγές οι αναγκαίοι πόροι».



ΤΟ ΒΗΜΑ - Θα πληρώνουν τις ιατρικές επισκέψεις οι ...

Θα πληρώνουν τις ιατρικές επισκέψεις οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου
Θα παίρνουν δελτίο παροχής υπηρεσιών που θα υποβάλουν στο Ταμείο τους
Ακόμη πιο βαθιά βάζουν το χέρι στην τσέπη οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου, αφού στο εξής θα πληρώνουν μόνοι τους τις επισκέψεις στους γιατρούς. Οι ασφαλισμένοι θα εξυπηρετούνται πληρώνοντας στο γιατρό το σύνολο της επίσκεψης. Από τον γιατρό θα παίρνουν δελτίο παροχής υπηρεσιών το οποίο θα υποβάλουν στο Ταμείο τους.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) αποφάσισε την αναστολή - επίσχεση των συμβατικών υποχρεώσεων όλων των συμβεβλημένων γιατρών, έναντι του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ), εξαιτίας των μεγάλων οφειλών προς τους γιατρούς. Ο Οργανισμός οφείλει στους συμβεβλημένους γιατρούς 350 εκατομμύρια ευρώ ενώ σημειώνονται σημαντικές καθυστερήσεις στην εξόφληση των οφειλόμενων.


Οι εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ) καλούν τους γιατρούς να προβούν στην υπογραφή δήλωσης επίσχεσης ιατρικών συμβάσεων με τον ΟΠΑΔ από την 1η Δεκεμβρίου 2011. Θα την αποστείλουν στον ΙΣΑ, τον οποίο θα εξουσιοδοτήσουν για την κατάθεση της στην αρμόδια ΥΠΑΔ.


Ζητούν, επίσης, από τους γιατρούς να προβούν στην ανάρτηση σχετικής ανακοίνωσης για την επίσχεση από την 1η Δεκεμβρίου έξω από τα ιατρεία τους, ώστε να ενημερώνουν σαφώς και εγκαίρως τους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ.