Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Ανοίγει ο δρόμος για τη μονιμοποίηση χιλιάδων συμβασιούχων των stage

Ανοίγει ο δρόμος για τη μονιμοποίηση χιλιάδων συμβασιούχων των stage

Απόφαση–σταθμός του Πρωτοδικείου Αθηνών ανοίγει την πόρτα της τελικής δικαίωσης για χιλιάδες εργαζόμενους με προγράμματα stage. Σύμφωνα με αυτή αναγνωρίζεται ότι οι συγκεκριμένοι συμβασιούχοι δεν είναι μαθητευόμενοι, όπως επιχειρεί να τους παρουσιάσει η κυβέρνηση, αλλά κανονικοί εργαζόμενοι αφού αποδεδειγμένα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Δηλαδή, σε απλά Ελληνικά, δεν διαφέρουν από τους μόνιμους συναδέλφους τους καθώς ασκούν τα ίδια ακριβώς καθήκοντα με αυτούς...

Για το ίδιο θέμα
ΑΠΟΦΑΣΗ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ * «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΠΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΕΥΚΟΛΩΣ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟΥ»

Επαναπροσλάβετε τους 2 stagiers μέχρι νεωτέρας

Απόφαση-πιλότο για χιλιάδες εργαζόμενους που απασχολούνται στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα με συμβάσεις stage εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών.
Για πρώτη φορά το δικαστήριο υποχρεώνει το υπουργείο Εργασίας να επαναπροσλάβει δύο εργαζομένους οι οποίοι επί χρόνια ήταν υπό καθεστώς μαθητείας και απομακρύνθηκαν από την υπηρεσία, αναγνωρίζοντας ότι η μακροχρόνια απασχόλησή τους υποκρύπτει εξαρτημένη εργασία. Οι δικαιωθέντες θα συνεχίσουν να απασχολούνται στο υπουργείο μέχρι την έκδοση τελεσίδικης απόφασης επί της κύριας αγωγής.
Τι «μάθαιναν» τόσα χρόνια;
Το Πρωτοδικείο στην απόφαση ασφαλιστικών μέτρων (υπ' αριθ. 6920/2010) επισημαίνει πως «δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί ότι η μακροχρόνια απασχόληση των εργαζομένων αυτών είχε σκοπό την επαγγελματική κατάρτισή τους, την ένταξη ή την επανεκπαίδευσή τους επί ενός αντικειμένου ευκόλως κατανοητού. Η πραγματική φύση της απασχόλησης των εργαζομένων ήταν αυτή της εξαρτημένης εργασίας με όλες τις περαιτέρω συνέπειες (π.χ. μισθολογικές, ασφαλιστικές συνταξιοδοτικές)».
Το δικαστήριο, που εναρμονίζεται με την πρόσφατη απόφαση του Απριλίου του 2009 του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, δέχθηκε ότι υπήρξε κατάχρηση σε βάρος των εργαζομένων, καθώς όχι μόνον δεν μαθήτευαν ώστε να δικαιολογείται η ανασφάλιστη απασχόλησή τους με μισθούς χαμηλότερους και από τα ελάχιστα νόμιμα όρια, αλλά αντίθετα κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Κρίθηκε παράλληλα ότι ο πραγματικός εργοδότης των εργαζομένων είναι το Ελληνικό Δημόσιο που τους απασχολούσε και όχι ο ΟΑΕΔ ο οποίος μεσολαβούσε στη σύναψη των σχέσεων εργασίας με τη μορφή των stage.
* «Η απόφαση αυτή», αναφέρουν οι δικηγόροι που χειρίστηκαν την υπόθεση, «αποδίδει απολύτως δικαιοσύνη στους εργαζομένους δήθεν stage (μαθητευομένους), οι οποίοι μέχρι σήμερα έχουν υποστεί τη χειρότερου είδους εκμετάλλευση από το Ελληνικό Δημόσιο και τους φορείς του. Η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης να "χρεώνει" την κατάσταση της χώρας στους εργαζομένους καλώντας τους να πληρώσουν το τίμημα και να οδηγήσει σε άφεση αμαρτιών του Ελληνικού Δημοσίου δεν έχει κανένα απολύτως έρεισμα στο πλαίσιο του δικαιικού μας συστήματος».
πηγή:Ελευθεροτυπία