Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Απελπισία στα μουσεία

Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

ΠΥΡ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ

Απελπισία στα μουσεία

Την «απελπιστική» κατάσταση που επικρατεί στα μουσεία, λόγω της υποστελέχωσής τους, καταγγέλλει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων με ανακοίνωση. «Φτάσαμε στις αρχές Ιουνίου και, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, μόλις αυτές τις μέρες ολοκληρώνονται οι προσλήψεις ωρομίσθιου φυλακτικού προσωπικού, ώστε να μπορέσουν κάποια μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι να εφαρμόσουν το θερινό ωράριο λειτουργίας».
Εν τω μεταξύ, «χιλιάδες επισκέπτες στριμώχνονται για να προλάβουν να διασχίσουν τις αίθουσες των μουσείων μέχρι τις 3 μ.μ. Σε πολλά οι τουρίστες βρίσκονται μπροστά σε κλειστές αίθουσες, ενώ έχουν πληρώσει ολόκληρο εισιτήριο. Μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι που έχουν πρόσφατα εγκαινιαστεί ή αναστηλωθεί, παραμένουν κλειστά από τις αρχές του χρόνου! Η εικόνα εγκατάλειψης της πολιτιστικής κληρονομιάς, που δεν τιμά το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, είναι ευθέως ανάλογη της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης που έχει επιβληθεί στον πολιτισμό».
Αναφέρουν επίσης ότι «ο τομέας του πολιτισμού για ολόκληρο το 2011 δεν έχει πάρει και δεν πρόκειται να πάρει ούτε ένα ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό, ενώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα διατεθεί το ποσόν των 12 εκατ. ευρώ για όλες τις υπηρεσίες και τα μουσεία σε όλη τη χώρα! Εντύπωση προκαλεί η σύγκριση με τα ποσά που διατίθενται στο Μέγαρο Μουσικής, το Μουσείο Μπενάκη και άλλους ιδιωτικούς φορείς, αλλά και το γεγονός ότι το ίδιο ακριβώς ποσόν (12 εκατ. ευρώ) είναι ο ετήσιος προϋπολογισμός που έχει εγκριθεί από το Δ.Σ. του νέου Μουσείου Ακρόπολης για το 2011...».
Δεν θεωρούν τυχαία την απαξίωση των δημόσιων μουσείων. «Το παράδειγμα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας είναι χαρακτηριστικό: Το μεγαλύτερο μουσείο της χώρας, πόλος έλξης για εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες και ξένους, έχει εξαιρεθεί από τη λίστα των μουσείων στα οποία θα εφαρμοστεί το θερινό ωράριο! Θα κλείνει στις 4 το μεσημέρι.
Πρόκειται για συνειδητές επιλογές, που σχετίζονται με τη σταδιακή προσπάθεια να απαξιωθούν τα δημόσια μουσεία, ώστε να μετατραπούν πιο εύκολα σε νομικά πρόσωπα με Δ.Σ. διορισμένα από τον εκάστοτε υπουργό (όπως είναι ήδη το νέο Μουσείο Ακρόπολης), ή την ιδιωτικοποίηση κάποιων λειτουργιών τους». Ο ΣΕΑ καλεί όλους τους αρχαιολόγους να στηρίξουν τα δημόσια μουσεία, κόντρα στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησής τους.