Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Έκλεισε: Πάμε για «συνολική λύση» και… πιθανότατα για εκλογές!

Έκλεισε: Πάμε για «συνολική λύση» και… πιθανότατα για εκλογές!

Οι «μυρωδιές» απ΄τα μαγειρεία των εξελίξεων (είτε με μορφή «άσχετων ειδήσεων»-είτε με μορφή «ανεξήγητων συμπτώσεων») είναι πια ευδιάκριτες για το τι πρόκειται να σερβιριστεί τις επόμενες βδομάδες στην… τραπεζαρία της πολιτικής. Για την ώρα τα «ορεκτικά» που έχουν σερβιριστεί (φοροεπιδρομή και περιορισμός των παγίων δαπανών του Δημόσιου τομέα και ΟΧΙ πια οι ιδιωτικοποιήσεις που ήταν το «σουξέ» των προηγούμενων μηνών) προϊδεάζουν για το μενού που ακολουθεί:
Είδηση 1η: Από σήμερα βρίσκεται στην Αθήνα και θα δει -χωρίς τυμπανοκρουσίες- τους κορυφαίους της Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ο Marcus Krall. Ποιός είναι αυτός; Ο επικεφαλής της Roland Berger Gbmh, της εταιρείας που επεξεργάστηκε το σχέδιο Eureca που είχε παραδώσει σαν… «καλή ιδέα» η Μέρκελ στον Γ. Παπανδρέου στο Βερολίνο πριν 10 μέρες, και παράλληλα φρόντισαν να «διαρρεύσουν» στο Διεθνή Τύπο για να… μετρήσουν αντιδράσεις. Για την ιστορία το όνομα του σχεδίου δεν έχει σχέση με τον… Αρχιμήδη αλλά από τα αρχικά European Recovery Capital
Σύμπτωση 1: Η Roland Berger είναι Σύμβουλος της Γερμανικής Κυβέρνησης εδώ και 20 χρόνια, ανεξάρτητα ποιό κόμμα βρίσκεται στην Κυβέρνηση.
Σύμπτωση 2: Η Roland Berger είναι θυγατρική της Deutsche Βank, που ούτως η άλλως παίζει ένα «ιδιαίτερο ρόλο» στην εξέλιξη του Ελληνικού ζητήματος στη μια η την άλλη κατεύθυνση.
Σύμπτωση 3: Ο ιδρυτής της Roland Berger είναι στο ΔΣ της Blackrock, ενδεικτικό των σχέσεων με τον επενδυτικό γίγαντα που (τυχαία ;;) επελέγη (από ποιόν;;) να κάνει «φύλλο και φτερό» τις Ελληνικές Τράπεζες, που θεωρούνται βασικός παράγοντας της σημερινής κατάντιας της ελληνικής οικονομίας.
Είδηση 2: Από το Υπουργείο Οικονομικών μαθαίνουμε οτι σαν Σύμβουλος για την «αξιοποίηση της νέας άδειας Στιγμιαίου Λαχείου και των Κρατικών Λαχείων» που με τον νόμο 4002/2011 δόθηκαν για διαχείριση στον ΟΠΑΠ, επελέγη η… Roland Berger Gbmh!!!
Σύμπτωση 4: Σύμβουλος της Ελληνικής Κυβέρνησης για την «αξιοποίηση του ΟΠΑΠ» είναι η Deutsche Bank!
Σύμπτωση 5: Ο ΟΠΑΠ, παρόλο που είναι ίσως το πιό κερδοφόρο «πάγιο» που ελέγχει το Δημόσιο και παρ’ όλο που λίγους μήνες πρίν ήταν η Νο1 προτεραιότητα για πώληση, είναι η επιχείρηση πιά ΔΕΝ πωλείται αλλά «τιτλοποιούνται» προς όφελος του Δημοσίου τα μελλοντικά της έσοδα! Ο,τι δηλαδή προβλέπει το Eureca για το σύνολο της κρατικής περιουσίας!
Σύμπτωση 6: Ποιοί είναι οι πιο θερμοί ενδιαφερόμενοι για τη «δουλειά» του Στιγμιαίου (Ξυστού) και των άλλων Λαχείων με τους οποίους ΄δη μιλάει ο ΟΠΑΠ -και κατά συνέπεια απο δώ και πέρα η Roland Berger; Οι Έλληνες μεγαλοεκδότες μέσω των εταιρειών διανομής ΑΡΓΟΣ και ΕΥΡΩΠΗ, που μάλιστα συζητούν να συγχωνεύσουν! Τυχαίο; Καμιά μεγάλη αλλαγή η μέτρο στην Ελληνική ιστορία δεν πέρασε ΧΩΡΙΣ τη συναίνεση -και με το… αζημίωτο- των εκδοτών.
Είδηση 3 : Τις τελευταίες μέρες έχουν πληθύνει οι διασταυρούμενες επαφές σε κορυφαίο επίπεδο μεταξύ Μέρκελ -Σαρκοζί-Λαγκάρντ κλπ με «φάντη μπαστούνι» τον Γ. Παπανδρέου. Τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν κι άλλες, με συμμετοχή πια και της Αμερικανικής ηγεσίας και ίσως άλλων. Τι μαγειρεύεται; Συνήθως και με τα συμφέροντα που «παίζονται» στις λεγόμενες «αγορές» ΔΕΝ ανακοινώνεται κάτι πριν ολοκληρωθεί.
Σύμπτωση 7: ΟΛΑ οσα σχετίζονται με τα επόμενα βήματα αναβάλλονται για 2-3 βδομάδες (Eurogroup, Aναφορά «τρόικας», 6η δόση, επικύρωση αποφάσεων 21ης Ιουλίου κλπ).
Σύμπτωση 8: Κάποιοι αγοράζουν «Ελληνικά ομόλογα» την ίδια ώρα που πληθαίνουν τα δημοσιεύματα και οι διαρροές για ακόμα «μεγαλύτερο κούρεμα» ;άρα υποτίμησή τους. Σε τι ποντάρουν;
Σύμπτωση 9: Οι ίδιοι την ίδια στιγμή «ξεφορτώνονται» τα ελληνικά CDS, την ίδια στιγμή που φουντώνουν οι φήμες και τα «στοιχήματα» για χρεωκοπία της Ελλάδας. Γι αυτό «πέφτουν» ανεξήγητα τα spreads των CDS τις τελευταίες μέρες. Σε τι ποντάρουν;
Σύμπτωση 10: Ποιοί ξεφορτώνονται τις μετοχές των Ελληνικών Τραπεζών στο Χρηματιστήριο παρόλο που είναι σε εξευτελιστικά επίπεδα; Σε τι ποντάρουν;
Εν πάσει περιπτώσει, μετά από τόσες «άσχετες ειδήσεις» και «ανεξήγητες συμπτώσεις» θα μπορούσε κάποιος να ποντάρει και στο εξής στοίχημα:
– Μέσα στις επόμενες βδομάδες θα ανακοινωθεί «συνολική λύση» στο Ελληνικό ζήτημα. Το πιο πιθανό θά ‘ναι ίδιο η παραλλαγή των Γαλλογερμανικών επιλογών όπως παραγγέλθηκε στη Roland Berger (βλ.πιο κάτω) Τα «φορολογικά», τα «μισθολογικά» και οι «εφεδρείες» είναι απλά τα…προαπαιτούμενα
-H «λύση» δεν είναι 100% σίγουρο οτι θα περάσει ανώδυνα. Κάποιοι θα «κερδίσουν» -κάποιοι «χάνουν» , και μιλάμε για «πολλά λεφτά» και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού. ΚΑΙ «πολιτικά παιγνίδια» θα εξελιχθούν ΚΑΙ «χάος» Νοεμβριανό προετοιμάζεται …
-Η εφαρμογή της «λύσης» θα χρειαστεί να περάσει ΚΑΙ απο εκλογές ΚΑΙ από αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ από «διασπάσεις κομμάτων» ΚΑΙ από νέο «οικουμενικό σκηνικό». Το θέμα είναι οτι σιγά-σιγά θα αρχίσουν πολλοί -και πρώτοι οι μεγαλοεκδότες- να προετοιμάζουν και να ωριμάζουν το νέο πολιτικό σκηνικό.

Πάμε στοίχημα;
Γράφει ο ΘΕΡΣΙΤΗΣ
Διαβάστε εδώ σχετικά με το σχέδιο EURUCA και τη πρωτότυπη έκθεση της εταιρίας Roland Berger
Υποσημείωση: Το σχέδιο eureca οπως το παρουσίασε ο Δ/νων Σύμβουλος της Roland Berger στην «Ημερησία»:
«Το σχέδιο αφορά στη συγκέντρωση του συνόλου σχεδόν των περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 125 δισ. ευρώ σε μια εταιρεία συμμετοχών η οποία στη συνέχεια θα πωληθεί στην Ε. Ε. έναντι 125 δισ. Ευρώ. Σύμφωνα με αποκλειστικές δηλώσεις του Μάρκους Κραλ στην “Η” το ποσό των 125 δισ. δεν προέκυψε από την ακριβή αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων που θα ενταχθούν στη λίστα, η οποία ακόμη δεν είτε ούτε σαφής ούτε έχει ολοκληρωθεί.
Το τελικό ποσό που θα προκύψει εάν ολοκληρωθεί η συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση μπορεί να διαμορφωθεί από τα 75 δισ ευρώ μέχρι και τα 300 δισ. Ευρώ. ανάλογα με την τελική συμφωνία. Το ποσό των 125 δισ. αναφέρεται γιατί είναι το ποσό που απαιτείται για να αλλάξει κατηγορία η χώρα..
Με αυτό το ποσό “αλλάζει η αξία της” αφού με μια κίνηση τερματίζεται η κρίση ρευστότητας, εξαφανίζεται ο κίνδυνος της χρεοκοπίας, μειώνεται το κόστος δανεισμού, αναβαθμίζεται η πιστοληπτική της αξιολόγηση, επιστρέφουν τα κεφάλαια που έχουν διαφύγει στο εξωτερικό, πραγματοποιούνται επενδύσεις στη χώρα και επιτυγχάνεται ανάπτυξη.
Ειδικότερα, με τα κεφάλαια αυτά η Ελλάδα θα μειώσει άμεσα το χρέος από το 145% του ΑΕΠ σήμερα στο 88%.Αμέσως θα καταρρεύσουν τα spreads των CDS προκαλώντας μεγάλες απώλειες στους κερδοσκόπους και εμποδίζοντας άλλες κερδοσκοπικές επιθέσεις σε χώρες όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία.
Την ίδια στιγμή η αξία των ελληνικών ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι ελληνικές τράπεζες θα αυξηθεί κατά 30 δισ. ευρώ, αποκαθιστώντας τη φερεγγυότητα του τραπεζικού συστήματος και μειώνοντας το ρίσκο ενεχύρων της ΕΚΤ κατά 95%, και παράλληλα θα τερματιστεί η κρίση ρευστότητας στην Ελλάδα.
Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν επενδύσεις ύψους 20 δισ. ευρώ για την αναδιάρθρωση των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων με τελικό στόχο να μεγιστοποιηθούν τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις.
Το ΑΕΠ της Ελλάδας θα μπορούσε να ενισχυθεί κατά 8% ως αποτέλεσμα των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ θα οδηγούσε τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης από το -5% το +5% ενισχύοντας σημαντικά τα φορολογικά έσοδα (στο 4% του ΑΕΠ).
Ταυτόχρονα η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα να επαναγοράζει χρέος ύψους 1% του ΑΕΠ ετησίως, κάτι που θα οδηγήσει το δημόσιο χρέος σε επίπεδα κάτω του 60% έως το 2018, εκπληρώνοντας έτσι τα κριτήρια της Συνθήκης του Μάαστριχτ.»