Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Ριφιφί στην Ελευσίνα με λεία 60 αρχαία αντικείμενα


Ριφιφί στην Ελευσίνα με λεία 60 αρχαία αντικείμενα

Ριφιφί στην Ελευσίνα με λεία 60 αρχαία αντικείμενα
Eκλάπησαν στις 15 Απριλίου αλλά δεν έχουν ακόμη εντοπισθεί
Ο αρχαιολογικός χώρος της Ελευσίνας από όπου εκλάπησαν οι αρχαιότητες



Ελευσίνα

Εξήντα αρχαία αντικείμενα που φυλάσσονταν σε οίκημα του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας εκλάπησαν τη νύχτα της 15ης Απριλίου αλλά δεν έχουν ακόμη εντοπισθεί ούτε αυτά, ούτε οι κλέφτες. Πρόκειται για μικρά πήλινα αντικείμενα (αγγεία διαφόρων ειδών αλλά πάντα μικρού μεγέθους) και χάλκινα (κρίκοι δακτυλιδιών, δίσκοι, λυχνάρια κ.ά.), που ήταν τοποθετημένα όλα μαζί σε παλαιές προθήκες στην οικία Τραυλού, όπως λέγεται το κτίριο, το οποίο χρησιμεύει επίσης ως εργαστήριο για τους φωτογράφους. Από αυτά σημαντικότερα θεωρούνται τρία χάλκινα αντικείμενα, δύο λυχνάρια και ένας δίσκος.

Οι κλέφτες μπήκαν στο οίκημα από το διπλανό κτίριο παραβιάζοντας ένα ενδιάμεσο παράθυρο. Τότε χτύπησε ο συναγερμός που προστατεύει τον χώρο, αλλά τον έκοψαν αμέσως. Οταν πάντως έφθασε τα περιπολικό οι αστυνομικοί δεν παρατήρησαν τίποτε περίεργο. Η κλοπή αποκαλύφθηκε την επομένη ημέρα από φωτογράφο που εργάζεται στο εργαστήριο και η υπόθεση ερευνάται από το Τμήμα Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ως πιθανότητα οι κλέφτες να είναι αθίγγανοι, ενώ πιστεύεται ότι έχουν θάψει τα αρχαία σε άγνωστο μέρος για να τα βγάλουν όταν βρουν αγοραστές. Ηδη πάντως έχει σχηματισυεί δικογραφία ενώ η Δίωξη Αρχαιοκαπηλίας είχε ζητήσει να κρατηθεί μυστικό για τον εντοπισμό των αρχαιοκάπηλων - κάτι που δεν κατέστη τελικώς δυνατό καθώς η είδηση διέρρευσε μέσω ανώνυμων τηλεφωνημάτων.

Η οικία Τραυλού είναι ένα βοηθητικό κτίριο που, λόγω της έλλειψης κατάλληλων αποθηκών, χρησιμοποιείται και αυτό για την φύλαξη αρχαιοτήτων.



πηγή:Το Βήμα

αφιερωση

"Φρόνιμα και ταπεινά
πάω με κείνον που νικά.
Αν θέλεις να χαρείς τη λευτεριά
νωρίς γίνε προδότης, γίνε.
Θα 'ναι μαζί σου οι νόμοι
και η πλερωμένη γνώμη.
Πέτα την ανθρωπιά σου.
Κι απ' τον αφέντη πιάσου.
Κι άμα σε φτύσει αυτός,
να κάθεσαι σκυφτός.
Και θα 'χεις τα πρωτεία
στη σάπια πολιτεία".
ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΝΑΛΗΣ