Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Καρυάτιδες με ... κάπαρη

Παρασκευή 21 Γενάρη 2011


ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • Καρυάτιδες με ... κάπαρη
  • «(...) φρέσκο λαβράκι σε κρούστα αλατιού με λαχανικά στον ατμό, κόκορας με σπιτικές χυλοπίτες και πάστα με γαρίδες, σάλτσα ψητής ντομάτας, ούζο και κάπαρη (...)» περιλαμβάνει το μενού ...του νέου Μουσείου Ακρόπολης!
  • Στο σχετικό δελτίο Τύπου - «μνημειώδες» για τον αγοραίο χαρακτήρα που διαμορφώνεται πλέον αλματωδώς στην πολιτιστική κληρονομιά - αναφέρεται ότι το εστιατόριο στο δεύτερο όροφο από 28/1 θα είναι ανοιχτά πλέον μέχρι τα μεσάνυχτα (σ.σ. προφανώς, αργότερα, όταν πια θα είναι ανοιχτό και μέχρι τα ξημερώματα, μπορεί να προστεθεί ακόμα και πατσάς στο μενού), ενώ από την ίδια ημέρα το ίδιο το μουσείο θα είναι ανοιχτό μέχρι τις 10 το βράδυ. Μια καλή ώρα για λαβράκι ...μετά τις «δυσκολοχώνευτες» αρχαιότητες. Μάλιστα, όπως υπερηφάνως προσθέτει το δελτίο Τύπου, «το μενού συμπληρώνει μια επιλογή από γλυκά εδέσματα»...
  • Α, ναι! Θα υπάρχει και ...«ατραξιόν»! Διότι μόνο έτσι μπορεί να ερμηνευθεί το γεγονός ότι στο δελτίο Τύπου αναφέρεται δεύτερος - μετά το μενού - ο καθαρισμός των Καρυάτιδων, με λέιζερ, διαδικασία που θα είναι ορατή για τους πελάτες (σ.σ. μας συγχωρείτε ...για τους επισκέπτες θέλαμε να γράψουμε).
  • Ναι, όλα αυτά θα είχαν μόνο πλάκα, αν το ΝΜΑ δεν αποτελούσε τον «μπούσουλα» για την εμπορευματική διαχείριση των κρατικών μουσείων, όπως και του συνόλου της κρατικής πολιτιστικής υποδομής. Οπου τα σπαράγματα της συλλογικής μνήμης, που αποτελούν την πολιτιστική κληρονομιά του λαού, θα αποτελούν πλέον το «ντεκόρ» για την πάστα με γαρίδες...
πηγή:ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

παρόμοιες σελίδες:ΝΕΑ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 10 µµ. ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ Ξενύχτια κάτω από την Ακρόπολη




Γ. Τ.

Αρνητική η εισήγηση για τους συμβασιούχους

Αρνητική η εισήγηση για τους συμβασιούχους του ΟΠΑΠ

  • Απορριπτική είναι η εισήγηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ι. Τέντε, προς την Ολομέλεια του δικαστηρίου, για τη μονιμοποιήση των συμβασιούχων καθαριστριών του ΟΠΑΠ. Μικροένταση δημιουργήθηκε έξω από το μέγαρο όταν έγινε γνωστή η εισήγηση.
  • Πρόκειται για εργαζόμενους που προσελήφθησαν το 1990 και το 1991 και εργάζονται περισσότερο από 20 χρόνια με διαδοχικά ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
  • Ο Ι. Τέντες τόνισε πως «Με τις αποφάσεις της Ολομέλειας κρίθηκε ότι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, που συνάπτονται με το Δημόσιο, τους ΟΤΑ και όλους τους λοιπούς φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, εφόσον δεν συντρέχουν οι τιθέμενες με το Π.Δ. 164/2004 προϋποθέσεις, δεν μπορεί να μετατραπούν σε συμβάσεις αόριστης διάρκειας, έστω και αν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Η μετατροπή κωλύεται από απαγορεύσεις που προβλέπονται α) από το νόμο (άρθρο 21 του ν. 2190/1994) και β) από το Σύνταγμα (άρθρο 103 του Συντάγματος)».
  • Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αεροπαγίτης, Ανδρέας Δουλγεράκης ο οποίος συμφώνησε πως η μετατροπή των απασχολουμένων με σύμβαση έργου απαγορεύεται από το Σύνταγμα.
  • Η διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν έχει πλέον λήξει και η κυκλοφορία στη Λ. Αλεξάνδρας αποκαθίσταται σταδιακά.
  • Το συντονιστικό όργανο των εργαζομένων θα συνεδριάσει το Σαββατοκύριακο.
  • (Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Bοτανικός κήπος στην Αρχαία Ολυμπία

Bοτανικός κήπος στην Αρχαία Ολυμπία

Έθνος




Με τη δημιουργία ενός βοτανικού κήπου στο σημείο κάτω απο τον Κρόνιο Λόφο θα ολοκληρωθεί η αναγέννηση της χλωρίδας στην Αρχαία Ολυμπία
  • Ολη η Ολυμπία πρασίνισε, εκτός από ένα μικρό σημείο. Το οποίο βρίσκεται, όμως, ακριβώς κάτω από τον Κρόνιο Λόφο, το σημαντικότερο τοπόσημο του χώρου. Εδώ και αρκετά χρόνια συζητείται εκεί η δημιουργία ενός βοτανικού κήπου, πέρυσι τέτοιον καιρό το θέμα συζητήθηκε και στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, αλλά επί του πρακτέου λίγα πράγματα έγιναν.
  • Αν είχαμε προχωρήσει εγκαίρως, τώρα τα δέντρα θα είχαν μεγαλώσει, είπε προχθές στο ΚΑΣ μέλος του. Και αυτό είναι αλήθεια. Πολύ περισσότερο που χρήματα υπάρχουν, καθώς το Ιδρυμα Λάτση έχει κάνει μια τεράστια χορηγία για την αποκατάσταση του τοπίου της αρχαίας Ολυμπίας μετά τις τρομερές πυρκαγιές του 2007. Επίσης, υπάρχει μια χορηγία του Δήμου Μονάχου ειδικά για τον κήπο.
  • Οταν ο κήπος ολοκληρωθεί, με ρηχές φυτεύσεις, δέντρα και θάμνους των οποίων το ριζικό σύστημα δεν πηγαίνει κάθετα (επειδή από κάτω είναι εξαιρετικά πιθανό να υπάρχουν αρχαιότητες) ο επισκέπτης θα περπατά στα εννέα στρέμματα διδασκόμενος. Ειδικές πινακίδες θα αναφέρουν το όνομα και την ιστορία του κάθε φυτού.
  • Ο κ. Γεώργιος Λυριτζής από το ΕΘΙΑΓΕ (Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Ερευνας), ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από την αναγέννηση της χλωρίδας στην αρχαία Ολυμπία, έδωσε εντυπωσιακούς αριθμούς για τον βοτανικό κήπο: θα φυτευθούν συνολικά περίπου 130 δέντρα, 2.500-3.000 θάμνοι και 5.900-6.000 αρωματικά φυτά.
  • Τουτέστιν, ο μελλοντικός περιπατητής θα συναντά αμυγδαλιές, κουμαριές, θυμάρι, δεντρολίβανο, δυόσμο, μυρτιά και άλλα πολλά. Μαζί με τις τριανταφυλιές και τις ελιές που ήδη υπάρχουν, όλα αυτά θα συνιστούν ένα εντυπωσιακό θέαμα.
  • Είναι, μάλιστα, πολύ πιθανό να ανασυσταίνεται έτσι το αρχαίο τοπίο -αν και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πώς ήταν, καθώς δεν έχουμε ακριβείς περιγραφές για το δρυοδάσος που περικύκλωνε την άλτι. Ο κ. Λυριτζής ήταν κατηγορηματικός ως προς τις επιλογές που έχουν γίνει: μονάχα σπορόφυτα και όχι μπόλια έχουν χρησιμοποιηθεί σε όλη την περιοχή, επειδή, ακριβώς, οι επιστήμονες θέλουν φυτά με το αυθεντικό τους DNA. Αυτό είναι πιο ανθεκτικό και επίσης γνωρίζουν πώς εξελίσσεται και γενικώς και σε περιπτώσεις καταστροφών όπως π.χ. παγετοί. Το ζήτημα είναι να μη χάσει η Ολυμπία άλλη μια περίοδο, γιατί πια ο βοτανικός κήπος δεν θα είναι δυνατόν να γίνει.
  • Υπενθυμίζεται πως το 2012 έχουμε αφή Ολυμπιακής Φλόγας. Μετά το Πάσχα πρέπει, λοιπόν, να γίνουν οπωσδήποτε οι φυτεύσεις. Και από εκεί και πέρα, αρχίζουν τα δύσκολα: η τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων και οι άλλοι κρατικοί φορείς πρέπει να παρακολουθούν τη φύση και να αποψιλώνουν την άγρια βλάστηση. Γιατί, όπως λέει ο κ. Λυριτζής, «μη βγούνε ξανά πολλά πεύκα, καήκαμε! Κυριολεκτικά».
Αγγελική Κώττη