Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Η… «κουλτούρα» των «ανθρωπιστικών» βομβαρδισμών

Η… «κουλτούρα» των «ανθρωπιστικών» βομβαρδισμών

«ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ» ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πώς θέλει η ΕΕ να ενσωματώσει την «πολιτιστική» βιομηχανία και την «πρόθυμη» διανόηση στην ιμπεριαλιστική της πολιτική
 
Κ. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ
Την ανάγκη να παίξει ο πολιτισμός ακόμη πιο ενεργητικό ρόλο στην ιμπεριαλιστική της πολιτική εκφράζει η ΕΕ μέσω του πρόσφατου (12/5) ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με τις «πολιτιστικές διαστάσεις των εξωτερικών δράσεων της ΕΕ».
Το ψήφισμα βασίστηκε στη σχετική έκθεση, του περασμένου Μάρτη, της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωκοινοβουλίου, η «Αιτιολογική Εκθεση» της οποίας είναι χαρακτηριστική της ρητορικής και του σκοταδιστικού – μέχρι γελοιότητας – περιεχομένου της «πολιτιστικής» πολιτικής της ΕΕ. Ετσι, το κείμενο ξεκινά με τη φράση του Ούγγρου αντικομμουνιστή διπλωμάτη Andras Simonyi (διετέλεσε πρέσβης της Ουγγαρίας στις ΗΠΑ την περίοδο 2002 – 2007): «Το ροκ εν ρολ, από πολιτισμική άποψη, υπήρξε αποφασιστικός παράγοντας χαλάρωσης των κομμουνιστικών κοινωνιών και τις έφερε πιο κοντά σε έναν κόσμο ελευθερίας»!
Ανεξάρτητα από τον αντιεπιστημονικό και ανιστόρητο χαρακτήρα της παραπάνω φράσης – η οποία, εκτός των άλλων, επιχειρεί με ύπουλο τρόπο να καταστήσει τον κόσμο που ακούει αυτό το δημοφιλές είδος μουσικής και το ίδιο το είδος ουσιαστικά …«θιασώτες» του καπιταλισμού(!), κάτι που φυσικά δεν ισχύει – αναδεικνύει πάντως τη διαχρονική ουσία της κυρίαρχης πολιτιστικής πολιτικής των αστών, που είναι η ιδεολογική χειραγώγηση του λαού και ειδικά της νεολαίας. Υπογραμμίζει, δηλαδή, το γεγονός, ότι το κεφάλαιο και οι πολιτικοί του απολογητές εκλαμβάνουν πάντα τον πολιτισμό ως ένα ακόμη «εργαλείο» για τη συνέχιση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης και τη συσσώρευση όλο και μεγαλύτερου κέρδους. 
πηγή: http://culturenow.wordpress.com/

Σε έξαρση οι λαθρανασκαφές



πηγή:  καθημερινή




ημερομηνία δημοσίευσης: 18-06-11


Σε έξαρση οι λαθρανασκαφές
Τα εκκλησιαστικά κειμήλια προηγούνται στις προτιμήσεις
Αύξηση κρουσμάτων λαθρανασκαφής σε αφύλαχτους χώρους διαπιστώνουν υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, με φόντο και τα δύο ανησυχητικά επεισόδια κλοπής αρχαιοτήτων από την αρχή του έτους σε Ελευσίνα και Αρτα. Η έλλειψη προσωπικού φαίνεται πως ανοίγει την όρεξη κάποιων. Εκτός από τις κλασικές αρχαιότητες στο στόχαστρο βρίσκονται τα εκκλησιαστικά κειμήλια. Εικόνες, ξυλόγλυπτα και γλυπτά προηγούνται στις «προτιμήσεις» των επιτήδειων, ενώ φθινόπωρο και χειμώνας είναι οι «αγαπημένες» τους εποχές.


ΣXETIKA ΘEMATA

Η αρχαιοκαπηλία σε αριθμούς_(...ΠOΛITIΣMOΣ...)