Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Ψήφισμα Λαϊκής συνέλευσης της Πλατείας Συντάγματος

Ψήφισμα Λαϊκής συνέλευσης της Πλατείας Συντάγματος

Μονιμότητα τέλος, με πιλότο τον ΟΤΕ

ΕΘΝΟΣ

Μονιμότητα τέλος, με πιλότο τον ΟΤΕ

Η Deutsche Telekom ζητά άρση μονιμότητας για τους παλιούς εργαζομένους, ενώ το πλάνο προβλέπει μείωση μισθών και 2.000 απολύσεις

Μονιμότητα τέλος, με πιλότο τον ΟΤΕ
Θέμα χρόνου θεωρείται η πώληση όλων των μετοχών του ΟΤΕ που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο στην Deutsche Telekom, με τους Γερμανούς να καθίστανται πλέον το απόλυτο "αφεντικό" στον τηλεπικοινωνιακό οργανισμό της χώρας.

Μπορεί η ενεργοποίηση της οψιόν αγοράς βάσει της συμφωνίας μετόχων να προβλέπει πώληση επιπλέον μεριδίου μετοχών 10% με premium 15%, ωστόσο η κυβέρνηση έβαλε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το επιπλέον "υπερπολύτιμο" 6% που διαθέτει, προσδοκώντας μεγαλύτερο υπερτίμημα. Ουσιαστικά πρόκειται για πρόταση πλήρους ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού, μιας και σε ελληνικά χέρια θα παραμείνει το 4% που διαθέτει το ΙΚΑ, χωρίς παρουσία του Δημοσίου στο Διοικητικό Συμβούλιο και χωρίς κανένα δικαίωμα λόγου και βέτο ακόμα και για θέματα εθνικής ασφάλειας.
Δυσαρέσκεια
Αυτός είναι και ο λόγος που λίγες ώρες μετά την επιστολή που έστειλε η κυβέρνηση στη διοίκηση της Deutsche Telekom για την εκκίνηση της διαδικασίας, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι η επιστολή "δεν συνιστά την άσκηση του δικαιώματος του put ? option".
Δεδομένης βέβαια της δυσαρέσκειας της γερμανικής πλευράς από τη μέχρι σήμερα συνεργασία με την κυβέρνηση, η επίτευξη συμφωνίας εξαρτάται από την αποδοχή των σκληρών όρων που θέτουν οι Γερμανοί. Οροι που έχουν να κάνουν με την άρση της μονιμότητας για τους προσληφθέντες προ του 2005, τη δυνατότητα μετατάξεων από τη μητρική σε θυγατρικές εταιρείες, τις περικοπές μισθών και τις σχέσεις με τη ρυθμιστική αρχή, που είθισται να βάζει εμπόδια στα σχέδια τιμολογιακής πολιτικής του ΟΤΕ.
Αυτό όμως που πρωτίστως ζητά η Deutsche Telekom είναι η κατάργηση του άρθρου 38 στον Γενικό Κανονισμό Προσωπικού για τη μονιμότητα που έχει επικυρωθεί από τη Βουλή και απαιτείται νομοθετική ρύθμιση για την τροποποίησή του.
Βασική εξάλλου προτεραιότητα στον επιχειρησιακό σχεδιασμό των Γερμανών αποτελεί η περικοπή λειτουργικών εξόδων με μείωση στο κόστος προσωπικού. Αυτό άρχισε ήδη να υλοποιείται με τη νέα συλλογική σύμβαση και τις περικοπές που έθεσε σε εφαρμογή, ωστόσο οι Γερμανοί θέλουν να επιβάλουν σκληρότερα μέτρα με απολύσεις και μετατάξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες το επιχειρησιακό πλάνο προβλέπει τη μείωση κατά 1.500 - 2.000 εργαζομένους.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κλιμάκιο της γερμανικής εταιρείας έρχεται άμεσα στην Αθήνα για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για τον ΟΤΕ, με το ενδεχόμενο το ποσοστό που τελικά θα πωληθεί να ανέλθει στο 16% και το Δημόσιο να αποχωρήσει πλήρως από τον Οργανισμό.
ΒΑΣΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ
400 εκατ. το τίμημα για το 10% των μετοχών
Για την αγορά του 10% οι Γερμανοί βάσει της τρέχουσας τιμής της μετοχής του ΟΤΕ και, σύμφωνα με το υπερτίμημα που ορίζει η συμφωνία μετόχων, θα χρειαστεί να δαπανήσουν περί τα 400 εκατ. ευρώ. Αυξάνοντας τη μετοχική τους παρουσία στο 40% "κερδίζουν" την πλειοψηφία στο διοικητικό συμβούλιο, αποκτούν όλες τις εκτελεστικές εξουσίες, κατέχουν την καταστατική πλειοψηφία και μπορούν βάσει της συμφωνίας μετόχων να θέσουν θέμα πλεονάζοντος προσωπικού.
Από τη στιγμή που το ποσοστό του ελληνικού Δημοσίου στον ΟΤΕ πέσει κάτω από το 15%, το διοικητικό συμβούλιο από 10μελές που είναι σήμερα γίνεται 11μελές με την ελληνική πλευρά να έχει 5 μέλη και τους Γερμανούς να ελέγχουν 6 μέλη πλέον.
Εξέλιξη που δίνει την πλειοψηφία στην DT. Εφόσον βέβαια προχωρήσουν οι δύο πλευρές σε συμφωνία πώλησης και του επιπλέον 6%, το ελληνικό Δημόσιο αποχωρεί από τη μετοχική σύνθεση, δεν θα έχει καμιά συμμετοχή στο Διοικητικό Συμβούλιο καθώς και στη συγκρότηση των ΔΣ των θυγατρικών εταιρειών του ομίλου εντός και εκτός Ελλάδας, ενώ φυσικά χάνεται το δικαίωμα του βέτο στα ζητήματα εθνικής ασφάλειας και άμυνας της χώρας.
ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Ζουν τον εφιάλτη της Σλοβακίας
Οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ βρίσκονται επί ποδός πολέμου, έχοντας ήδη ξεκινήσει απεργιακές κινητοποιήσεις.
Οπως χαρακτηριστικά μας επισημαίνουν στελέχη της Ομοσπονδίας εργαζομένων, η παγκόσμια συνδικαλιστική οργάνωση UNI έχει καταγράψει εχθρικές συμπεριφορές της Deutsche Telekom απέναντι σε συνδικάτα και εργαζόμενους σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται σε αντίθεση με τη συμπεριφορά της στη Γερμανία, όπου είναι πιο διαλλακτική, φιλική και συνεργάσιμη με τα συνδικάτα.
9.000 απολύσεις
Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι στη Σλοβακία, όπου η Deutsche Telekom ασκεί το management και κατέχει το 49% των μετοχών, του πρώην κρατικού τηλεπικοινωνιακού οργανισμού, Slovak Telekom, οι εργαζόμενοι μειώθηκαν από 12.345 το 2000 σε 3.331 τη χρονιά που πέρασε. Επίσης αναφέρουν ότι χιλιάδες απολύσεις έχουν γίνει και στον τηλεπικοινωνιακό οργανισμό της Ουγγαρίας.
ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΝΟΣ
knanos@pigasus.gr