Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Αγριες μάχες στην Ακρόπολη με ΜΑΤ και συμβασιούχους(15-10-2010)

Αγριες μάχες στην Ακρόπολη με ΜΑΤ και συμβασιούχους(15-10-2010)
Διεθνή διασυρμό της χώρας προκάλεσαν οι χθεσινές θλιβερές σκηνές γύρω από τον Ιερό Βράχο. Συγκέντρωση και αυτή την ώρα έξω από τον αρχαιολογικό χώρο πραγματοποιούν οι συμβασιούχοι. Διεκδικούν τη μονιμοποίησή τους και την καταβολή δεδουλευμένων

Ελπίδα να λειτουργήσει σήμερα η Ακρόπολη διαφαίνεται, έστω και αχνά, παρά τη χθεσινή εισβολή των ΜΑΤ. Οι συμβασιούχοι καταληψίες θα κάνουν συγκέντρωση στις 7.00 π.μ., ώστε να λάβουν τις αποφάσεις τους - ίσως καθιστική διαμαρτυρία ή κάτι άλλο. Ομως, υπάρχουν και οι άλλοι εργαζόμενοι, από τη στάση των οποίων θα εξαρτηθούν τα πάντα.

Συγκρούσεις ανάμεσα στους συμβασιούχους του ΥΠΠΟΤ και στις δυνάμεις των ΜΑΤ
Συγκρούσεις ανάμεσα στους συμβασιούχους του ΥΠΠΟΤ και στις δυνάμεις των ΜΑΤ
Ολα ξεκίνησαν τα ξημερώματα της Τετάρτης, όταν 30- 40 συμβασιούχοι μπήκαν στον αρχαιολογικό χώρο και έμειναν όλη τη μέρα και τη νύχτα, αλλάζοντας, μάλιστα, τα λουκέτα ασφαλείας της εισόδου. Ο έφορος Ακροπόλεως Αλέξανδρος Μάντης κατέθεσε, όπως ήταν υποχρεωμένος από τον νόμο, μηνυτήριο αναφορά. Ο εισαγγελέας διέταξε την απομάκρυνση των καταληψιών.
Οι τουρίστες παρακολουθούν έκθαμβοι τα γεγονότα και κάποιοι από αυτούς τραβούν φωτογραφίες
Οι τουρίστες παρακολουθούν έκθαμβοι τα γεγονότα και κάποιοι από αυτούς τραβούν φωτογραφίες
Χθες περί τις 9.30 π.μ. μια διμοιρία των ΜΑΤ εμφανίστηκε στην είσοδο. Οι συμβασιούχοι αντέδρασαν με το σύνθημα «με ΜΑΤ και βία δεν σπάει η απεργία». Σύντομα κατέφθασε κλειδαράς της αστυνομίας, που έφυγε άπραγος. Λίγο αργότερα, τα ΜΑΤ μπήκαν στην Ακρόπολη, κόβοντας συρματόπλεγμα της περίφραξης.
Ακόμη και τότε, υπήρχε καιρός για κάποια ψυχραιμία. Ομως οι αστυνομικοί δεν άφησαν να περάσουν μέσα παλιοί και έμπειροι συνδικαλιστές - αρχαιοφύλακες, όπως ο Τάκης Τσιντώνης και αργότερα ο Δήμος Δημαρόγκωνας, που ίσως θα μπορούσαν να εκτονώσουν την κατάσταση. Ασχολούνταν περισσότερο με την προσπάθεια απομάκρυνσης των καναλιών και των δημοσιογράφων. Μια δεύτερη διμοιρία των ΜΑΤ εστάλη αιφνιδιαστικά. «Ψέκασε» συναδέλφους και τεχνικούς των καναλιών (ακολούθησαν και χτυπήματα λίγο μετά), τους απομάκρυνε και στη συνέχεια στράφηκε προς τους συμβασιούχους μπροστά στους έκπληκτους τουρίστες.
Οι συμβασιούχοι απομακρύνθηκαν από την είσοδο, ενώ ακολούθησαν έντονες αποδοκιμασίες από την πλευρά τους, οπότε και έγινε μια προσαγωγή συναδέλφου τους. Ο συμβασιούχος που προσήχθη αφέθηκε αργότερα ελεύθερος.
Ηδη με την άφιξη των ΜΑΤ, οι εργαζόμενοι στη φύλαξη της Ακρόπολης κατευθύνθηκαν προς την είσοδο και έμειναν να δουλεύουν μονάχα οι τεχνίτες στο εργοτάξιο. Στις 11.00 ο Ενιαίος Σύλλογος Μονίμων Υπαλλήλων κήρυξε στάση εργασίας, δίνοντας συνδικαλιστική κάλυψη. Η αστυνομική επιχείρηση, λοιπόν, στέφθηκε από αποτυχία, αφού η Ακρόπολη παρέμεινε, εν τέλει, κλειστή.
Στον χώρο για να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους στους συμβασιούχους βρέθηκαν οι Αλέκος Αλαβάνος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Αλέξης Μητρόπουλος και αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ.
Στάση θα γίνει και σήμερα 8.00-12.00 και στην Ακρόπολη, όπως λέει στο «Εθνος» ο Γιώργος Αλβανός, μέλος της διοίκησης και της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο υπουργείο. «Το πρόβλημα ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, οπότε και το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν ενέκρινε πληρωμές προς όσους παρέμεναν στη θέση τους με αποφάσεις δικαστηρίων, περίπου 800 άτομα. Τώρα όμως αυτή η απόφαση άλλαξε και είναι θέμα των υπηρεσιών του υπουργείου να πληρώσουν τους επί 22 ή 24 μήνες απλήρωτους συμβασιούχους», αναφέρει.
«Οχι στην κατάληψη της Ακρόπολης» δηλώνει κατηγορηματικά ο Γιάννης Δημακάκος, μέλος της διοίκησης του σωματείου αρχαιοφυλάκων και της Ομοσπονδίας. «Το δικαίωμα της απεργίας είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και τα αιτήματα των εργαζομένων δίκαια. Δεν νοείται το Δημόσιο να έχει απλήρωτους ανθρώπους και μετά από δύο χρόνια να τους στέλνει σπίτια τους. Ομως, η Ακρόπολη είναι ένα μνημείο και μάλιστα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».
Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Τηλέμαχος Χυτήρης, σημείωσε πως βάσει νόμου δεν μπορούν να παραταθούν οι συμβάσεις των εργαζομένων, που λήγουν σε λίγες μέρες, ούτε να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου. Επίσης, το ΥΠΠΟΤ αναφέρει πως με διάταξη, που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, άρχισαν να καταβάλλονται «οι δεδουλευμένες αποδοχές για όσους εργαζομένους υπάρχουν όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται».
Αντίθετα, το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτακτου Προσωπικού αναφέρει πως η διαδικασία «βρίσκεται στα λόγια και δεν έχει ξεκινήσει ακόμη». «Κανένας και τίποτα δεν θα μας κάμψει. Θέλουμε να είμαστε εργαζόμενοι όχι μίας χρήσης».
ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Βέλη Πεταλωτή σε υποκινητές και Σαμαρά
Ευθείες βολές εναντίον όσων υποκινούν τις κινητοποιήσεις στο μνημείο της Ακρόπολης εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, βάλλοντας και κατά του προέδρου της ΝΔ, Α. Σαμαρά, για την πολιτική που άσκησε ως υπουργός Πολιτισμού. Ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι πρέπει να προστατευθεί το μνημείο της Ακρόπολης από την πολιτεία και την κοινωνία, χαρακτηρίζοντας αδικαιολόγητες τις εργασιακές απαιτήσεις των εργαζομένων.
«Δεν θα αφήσουμε όσους υποκινούν και λειτουργούν με τρόπους που βεβηλώνουν την εικόνα της χώρας μας να συνεχίσουν αυτές τις ενέργειές τους», διεμήνυσε ο κ. Πεταλωτής, ενώ σε ό,τι αφορά την τακτική που ακολουθούν οι εργαζόμενοι είπε ότι «είναι καταδικαστέα και δεν δικαιολογείται σε σχέση με τα αιτήματά τους και κυρίως με το αποτέλεσμα που επιφέρουν».
«Είμαστε απολύτως αντίθετοι, ως Νέα Δημοκρατία, με τέτοιες πράξεις, όπως η κατάληψη της Ακρόπολης από τους συμβασιούχους», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος, προσθέτοντας ωστόσο ότι «πρέπει να καταλάβει και η κυβέρνηση ότι με τα ΜΑΤ δεν λύνονται τα προβλήματα των διαφόρων κοινωνικών ομάδων».
Στο πλευρό των συμβασιούχων τάχθηκε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, λέγοντας ότι «οι εργαζόμενοι μπορούν να αγωνίζονται εκεί που βρίσκονται. Οι κινητοποιήσεις δεν θα προκαλέσουν καμιά βλάβη στο μνημείο», ενώ ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, καταδίκασε και τις επιθέσεις σε δημοσιογράφους από τις δυνάμεις της Αστυνομίας. Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης, τόνισε ότι «η Ακρόπολη δεν είναι οικόπεδο κανενός. Δεν μπορεί να έρχονται τουρίστες από το Λος Αντζελες και το Σίδνεϊ και να βρίσκουν λουκέτα». Τη στάση των αστυνομικών δυνάμεων καταδίκασαν ακόμη με ανακοινώσεις τους η ΕΣΗΕΑ, η ΑΔΕΔΥ και ο Σύλλογος των Αρχαιολόγων.  
Οι τουρίστες
«Μας πληγώνει που δεν μπορούμε να μπούμε»...
Οι περισσότεροι τουρίστες, ενημερωμένοι μεν για τη δυσκολία της πρόσβασης στην Ακρόπολη, απογοητευμένοι δε, έφευγαν από τη, για δεύτερη ημέρα κλειστή, είσοδο του αρχαιολογικού χώρου - αυτήν τη φορά από αστυνομικούς. «Δεν μου αρέσει που είναι η Ακρόπολη κλειστή», λέει ο Σιγκ από τις ΗΠΑ.
«Αν δεν μπορούν να βρουν δουλειά εδώ, να πάνε σε άλλη χώρα», προτείνει. «Είναι πολύ κρίμα και ενοχλητικό που δεν θα προλάβω να τη δω. Δεν ξέρω αν θα μπορέσω να έρθω ξανά στην Ελλάδα», λέει στη «Εθνος» η Μαριάννα από την Αργεντινή.
«Είναι τρελός ο νόμος για το 24μηνο», λέει ο Νίκο που εργάζεται στο Office of History and Archaeology στην Αλάσκα.
«Στην Αλάσκα, οι αρχαιολόγοι εργάζονται στην ίδια δουλειά για περισσότερα από 30 χρόνια».
Ονειρο ζωήςΟ Τεντ και η Λορέιν από την Καλιφόρνια δεν μπορούν να το πιστέψουν ότι τους αρνείται η πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο: «Το όνειρο της ζωής μας ήταν να έρθουμε στην Ελλάδα και να δούμε την Ακρόπολη. Μας πληγώνει που δεν μπορούμε να μπούμε, αλλά η καρδιά μας είναι με τους εργαζομένους».
  • «Λυπηρό»«Είναι λυπηρό και για τους εργαζομένους και για όλους αυτό που συμβαίνει, αλλά έχει νόημα», είπε η Αν από την Αλάσκα, όταν ενημερώθηκε για τα αιτήματα των εργαζομένων του ΥΠΠΟΤ.
ΣΤΙΒΕΝ ΜΙΛΕΡ
Αλλοιώνουν ο αίτημα της Ελλάδας για επιστροφή των Γλυπτών
«Εχω πει επανειλημμένα στους συμβασιούχους ότι δεν έχει νόημα να κάνουν επεισόδια. Μπορούν να δουλεύουν κανονικά, να κρατούν τις πόρτες των αρχαιολογικών χώρων ανοιχτές, αλλά χωρίς να κόβουν εισιτήρια. Ετσι και οι τουρίστες θα φεύγουν ευχαριστημένοι και το κράτος θα ζημιώνεται. Δυστυχώς, στην Ελλάδα τα βλέπουμε όλα ως ποδοσφαιρικό αγώνα».
ΦιλέλληναςΗ δήλωση ανήκει στον επίτιμο καθηγητή του πανεπιστημίου Καλιφόρνιας, φιλέλληνα και μέλος της αμερικανικής επιτροπής για τον επαναπατρισμό των μαρμάρων του Παρθενώνα, Στίβεν Μίλερ, και έγινε χθες στη Θεσσαλονίκη, στο περιθώριο εκδήλωσης του ΑΠΘ για τον ναό του Δία στη Νεμέα, στις ανασκαφές του οποίου πρωτοστάτησε.
«Τα επεισόδια στην Ακρόπολη και οι απεργίες αλλοιώνουν το αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα», είπε ο Στ. Μίλερ, εκφράζοντας το παράπονό του γιατί, ενώ στο παρελθόν ήταν μέλος της αντίστοιχης επιτροπής του υπουργείου Πολιτισμού, τα τελευταία 10 χρόνια κανείς δεν ζήτησε τη γνώμη του.
Αγγελική Κώττη  
akotti@pegasus.gr

Από τα ηλεκτρονικά μέσα
Η είδηση έκανε αμέσως τον γύρο του κόσμου
«Βία, δακρυγόνα και κλομπ χρησιμοποίησε χθες η ελληνική αστυνομία για να διασκορπίσει περίπου 150 διαμαρτυρόμενους συμβασιούχους, που είχαν αποκλείσει την είσοδο στην Ακρόπολη των Αθηνών, ζητώντας την πληρωμή τους», ξεκινάει το άρθρο του πρακτορείου «Ρόιτερ», περιγράφοντας τα επεισόδια κάτω από τον Ιερό Βράχο που δημοσιοποιήθηκαν αμέσως από τα μεγάλα πρακτορεία και τις ηλεκτρονικές εκδόσεις των εφημερίδων σε όλο τον κόσμο.
«Τηλεοπτικές εικόνες δείχνουν την αστυνομία να κυνηγάει τους εργαζομένους του υπουργείο Πολιτισμού γύρω από το αρχαίο μνημείο», σημειώνει το BBC, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα έχει δει κύματα απεργιών και διαμαρτυριών εναντίον των μέτρων λιτότητας που συμφωνήθηκαν από την κυβέρνηση, προκειμένου να διασφαλιστεί ένα τεράστιο πακέτο διάσωσης από τις χώρες της Ευρωζώνης».
Το «Associated Press», ένας εικονολήπτης του οποίου τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, αναφέρει ότι παρά την αστυνομική επέμβαση «το μνημείο δεν άνοιξε ξανά και το συνδικάτο των διαδηλωτών δεσμεύτηκε να επιστρέψει την Παρασκευή».
«Δεκάδες τουρίστες που είχαν φτάσει από νωρίς, παρακολουθούσαν καθώς εξελίσσονταν οι διαμαρτυρίες, τραβώντας σποραδικά φωτογραφίες από τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας», γράφει ο «Γκάρντιαν» και συνεχίζει: «Οι διαδηλωτές, γαντζωμένοι από τα κάγκελα, φώναζαν: «Τα ΜΑΤ και η βία δεν θα σπάσουν την απεργία»».
Στην ΑγγλίαΤο δημοσίευμα του «Ιντεπέντεντ» κλείνει με τη δήλωση της Αργεντινής τουρίστριας Βερόνικα Τραβέρσο («Πιστεύουμε ότι είναι ντροπή. Δεν θα προτείνουμε στους ανθρώπους να έρχονται στην Ελλάδα»), ενώ το πρακτορείο «France 24» αναφέρεται στην προσαγωγή του 27χρονου φύλακα και κάνει λόγο για την οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει επιβάλει αυστηρές μειώσεις στα κρατικά έξοδα και έχει παγώσει τους μισθούς στον δημόσιο τομέα για να μειώσει τις δαπάνες.
  • Στην Ιταλία«Η αστυνομία άνοιξε ξανά την Ακρόπολη, επεισόδια και συλλήψεις» ήταν ο τίτλος του σχετικού θέματος στο ιταλικό πρακτορείο Ansa.
Σ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ
πηγή:Εθνος