Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

ΤΟ ΒΗΜΑ - Το ΚΘΒΕ ακυρώνει λόγω κρίσης - πολιτισμός

Το ΚΘΒΕ ακυρώνει λόγω κρίσης
«Καλύτερα απώλειες στο πρόγραμμα παρά εργαζόμενοι απλήρωτοι»
Το ΚΘΒΕ ακυρώνει λόγω κρίσης



Η οικονομική κρίση οδήγησε το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε περικοπή ρεπερτορίου. Σύμφωνα με ανακοίνωσή του δεν θα ανέβουν στο ΚΘΒΕ την περίοδο 2011 - 2012 τα έργα «Ζορμπάς» του Νίκου Καζαντζάκη, σε θεατρική διασκευή Ακη Δήμου και σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, «Μόμπι Ντικ», του Χέρμαν Μέρβιλ (σε διασκευή Paul Stebbings και Phil Smith), σε μετάφραση Λεωνίδα Καρατζά και σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου και τέλος, «Αννα Καρένινα» του Λέοντος Τολστόι, σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία Αργύρη Ξάφη.


«Είναι μια απόφαση που ελήφθη ύστερα από εκτίμηση της δυσπραγίας και κάτω από τις εξής συνθήκες: Η τακτική επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού δεν έχει δοθεί για τα 2/3 του μηνός Σεπτεμβρίου και για τους μήνες Οκτώβριο καθώς και το Νοέμβριο που διανύουμε.

Οι εργαζόμενοι του θεάτρου δεν έχουν πληρωθεί για το μήνα Οκτώβριο και τα δεδουλευμένα του τρέχοντος μηνός, γεγονός που όχι μόνο αναστατώνει τις ζωές τους, αλλά και παρεμποδίζει την εργασιακή τους δυνατότητα και την ομαλή λειτουργική τους σχέση με την εργασία»
, γράφει ο καλλιτεχνικός διευθυντής Σωτήρης Χατζάκης και συνεχίζει:

«Από μέρους της Διεύθυνσης πιστεύω ότι είναι καλύτερα να υπάρχουν απώλειες στον Καλλιτεχνικό Προγραμματισμό, παρά να παραμένουν εργαζόμενοι απλήρωτοι. Το Κ.Θ.Β.Ε. δεν αγνοεί τη δραματική οικονομική συγκυρία και τις δυσκολίες της χώρας αλλά πιστεύει ότι το Κράτος και το πολιτικό προσωπικό του πρέπει εδώ και τώρα να αποφασίσει τί είδους Κρατικό Θέατρο θέλει:Ένα αφυδατωμένο, απαξιωμένο και κυρίως καταχρεωμένο οργανισμό ή μια πολυδύναμη πολιτιστική μηχανή που θα καλύπτει δυναμικά τις ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές ανάγκες της Θεσσαλονίκης, των όμορων δήμων, της Βόρειας Ελλάδας, των συνόρων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης; Ζητάμε από τα Υπουργεία Οικονομικών και Πολιτισμού να παρέμβουν. Δεν είμαστε κρατικοδίαιτη συντεχνιακή ομάδα αλλά ο μεγαλύτερος θεατρικός οργανισμός της Βορείου Ελλάδος που σύμφωνα με τον Ιδρυτικό του Νόμο έχει κυρίαρχο σκοπό την πολιτιστική παρηγορία του κοινού του. Οι καιροί είναι δραματικοί, αλλά ο Πολιτισμός συμπορευόμενος με τον Τουρισμό είναι σημαντική και αναπτυξιακή παραγωγική μονάδα του Έθνους»
και καταλήγει: «Αυτό ας γίνει κατανοητό χθες, γιατί το σήμερα είναι ήδη αργά».

ΤΟ ΒΗΜΑ - ING: Οι Ελληνες πληρώνουν τις φοροαπαλλαγές των Γερμανών - oικονομία

ING: Οι Ελληνες πληρώνουν τις φοροαπαλλαγές των Γερμανών
Η κρίση ωφέλησε 9 δισ. ευρώ τη Γερμανία, εκτιμά ολλανδικός τραπεζίτης
ING: Οι Ελληνες πληρώνουν τις φοροαπαλλαγές των Γερμανών


Μέγα είναι το μέλημα της γερμανικής ηγεσίας και δη της καγκελαρίου Ανγκελας Μέρκελ για να μην επιβαρυνθούν οι Γερμανοί φορολογούμενοι με την χρηματοδότηση των οικονομικώς καταρρευσάντων υπό το βάρος των υπέρογκων χρεών τους Ελλήνων.

Και όμως, σύμφωνα με έρευνα του επικεφαλής οικονομολόγου της ολλανδικής τράπεζας ING στο Βέλγιο Κάρστεν Μπρζέσκι, την τελευταία διετία η Γερμανία έχει επωφεληθεί κατά 9 δισ. ευρώ από την κρίση χρέους της ευρωζώνης.

Σε μελέτη του που δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του, ο Μπρζέσκι φθάνει να υποστηρίξει ότι «οι Ελληνες πληρώνουν για τις φοροαπαλλαγές κατά 8 δισ. ευρώ των Γερμανών την περίοδο 2013-2014»!

«Επί αρκετό χρονικό διάστημα η γερμανική οικονομία συγκαταλέγεται μεταξύ των ολίγων εκείνων που ευνοούνται από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Πράγματι, η γερμανική κυβέρνηση μπορεί πλέον να βρίσκει σχεδόν δωρεάν διεθνή χρηματοδότηση»
, παρατηρεί ο αναλυτής του ολλανδικού τραπεζικού ομίλου. Και εξηγεί ότι όταν το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων της Ιταλίας ξεπέρασε το 7% και το επιτόκιο ακόμη και της Γαλλίας έχει φθάσει στο ιστορικά υψηλό επίπεδο 3%, το Βερολίνο εκδίδει 10ετή ομόλογα με επιτόκιο 1,7%, διετή με μόλις 0,3% και εξάμηνης διάρκειας με επιτόκιο που έπεσε στο... 0,08%, ενώ προ ενός μηνός βρισκόταν στο 0,3%.

Οπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του ο EUobserver.com (πρόκειται για μια ανεξάρτητη διαδικτυακή εφημερίδα που καλύπτει θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης), «με τη γερμανική οικονομία να αναπτύσσεται με ρωμαλέους ρυθμούς την χρονιά που πέρασε και με τους επενδυτές να αναζητούν ασφαλή καταφύγια για τα κεφάλαιά τους, ο Μπρζέσκι υπολόγισε ότι από τη διαφορά των αποδόσεων ομολόγων που εξέδωσε η Γερμανία συγκριτικά με τις αποδόσεις άλλων χωρών, το Βερολίνο καρπώθηκε τα τελευταία δύο χρόνια περί τα 9 δισ. ευρώ».

Η συντάκτις του EUobserver.com Βαλεντίνα Ποπ υπογραμμίζει τη διαπίστωση του Μπρζέσκι της ING ότι «περιέργως, τα κονδύλια που αυτά ξεπερνούν την φορολογική ελάφρυνση κατά 8 δισ. ευρώ την περίοδο 2013-2014 που ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση. Μοιάζει σαν οι Ελληνες να χρηματοδοτούν τη γερμανική φορολογική μεταρρύθμιση».

Ο Μπρζέσκι κάνει μία ακόμη μία αριθμητική σύγκριση. Αναφέρει ότι τα 8 δισ. δολάρια είναι το ποσό που ελπίζει να εισπράξει η νέα μεταβατική κυβέρνηση της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ ως έκτη δόση της δανειακής σύμβασης, «αφού βεβαίως όλα τα ελληνικά κόμματα υπογράψουν έγγραφο στο οποίο θα περιγράφονται τα μέτρα λιτότητας που θα πρέπει να εφαρμοστούν».

Τα 8 δισ. δολάρια καλύπτουν, άλλωστε, τις δαπάνες της ελληνικής κυβέρνησης για ένα τρίμηνο περίπου, αναφέρει ο Μπρζέσκι.