Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Ανοίγουν προσωρινά οι πόρτες των μουσείων


Ανοιχτές είναι όλες οι αίθουσες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου από το περασμένο Σάββατο, ενώ από αύριο Τρίτη θα είναι ολόκληρο ανοιχτό και το Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας μετά από την πρόσληψη του απαιτούμενου φυλακτικού προσωπικού. Συγκεκριμένα 90 φύλακες ανέλαβαν εργασία στο Εθνικό και 64 στο Βυζαντινό, οι οποίοι θα καλύψουν τις ανάγκες των μουσείων για τους θερινούς μήνες. Λήγει έτσι, τουλάχιστον επί του παρόντος, η απαράδεκτη κατάσταση που εμφάνιζαν τα μουσεία με κλειστές πολλές από τις αίθουσές τους. Στο Εθνικό για παράδειγμα, παρέμεναν κλειστές περί τις 20 αίθουσες ενώ στο Βυζαντινό, το μισό μουσείο!

Μουσείο στο σπήλαιο Πετραλώνων

Ύστερα από 35 χρόνια και πολλούς δικαστικούς αγώνες, η πολιτεία κατόρθωσε να πάρει στην κυριότητά της το Μουσείο Πετραλώνων, που έως πρότινος διαχειριζόταν η Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος. 

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Μουσείων, εγκρίθηκε η ίδρυση και η λειτουργία του μουσείου από το Δημόσιο στο σπήλαιο Πετραλώνων. Απόφαση που δηλώνει και τη σημασία του σπηλαίου, το οποίο είναι ένα από τα σπουδαιότερα στην Ελλάδα.

Το Μουσείο βρίσκεται περίπου 50 μέτρα νότια της εισόδου του σπηλαίου. Εντός του σπηλαίου βρέθηκαν πολύ σημαντικά παλαιοανθρωπολογικά και παλαιοντολογικά ευρήματα, ηλικίας 600.000-300.000 χρόνων, με εξέχουσα ανακάλυψη το ανθρώπινο κρανίο, που βρέθηκε τυχαία το 1960 και κατά τους επιστήμονες ανήκει σε είδος προγόνου μας κατά το μεταβατικό στάδιο του Homo erectus στον Homo Sapiens.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Μουσείο ιδρύθηκε από την Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδας το 1978. Άρχισε να λειτουργεί το 1979 και έκτοτε πλήθος κόσμου, περίπου 70.000 άνθρωποι, το επισκέπτονται κάθε χρόνο. Ωστόσο, κάποια από τα ευρήματα που περιλαμβάνει κρίνονται ιδιαίτερα προβληματικά. Στα 215 τ.μ. του κύριου εκθεσιακού χώρου εκτίθενται πίνακες, νεολιθικά εργαλεία, απολιθωμένα ξύλα, αναπαραστάσεις και αντικείμενα, πολλά από τα οποία χαρακτηρίζονται ως επιστημονικά ανακριβή, ενώ είναι εμφανής η κακή τους αισθητική.

Γι αυτό το λόγο και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), που συνεδρίασε την Τρίτη, 24 Μαΐου, γνωμοδότησε υπέρ της απομάκρυνσης εκθεμάτων που βρίσκονται εντός και εκτός του κτιρίου, όπως η αναπαράσταση προϊστορικών ζώων, που βρίσκονται στον υπαίθριο χώρο. Αυτό που απομένει τώρα, είναι να γίνει η μουσειολογική - μουσειογραφική έκθεση, η οποία και θα κατατεθεί για έγκριση στο Συμβούλιο των Μουσείων.


Πηγή: real.gr

Τα 10 καυτά σημεία του μεσοπρόθεσμου

Τα 10 καυτά σημεία του μεσοπρόθεσμου