Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

«Κούρεμα» στις επικουρικές συντάξεις από το 2012

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΝΟ 2

«Κούρεμα» στις επικουρικές συντάξεις από το 2012

Θα ισχύσει για όλους τους συνταξιούχους των Ταμείων που βρίσκονται στο κόκκινο - Στόχος να πέσουν στο 20% του συντάξιμου μισθού

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΗΣ | Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011
Εκτύπωση Αποστολή με Email
Μικρό μέγεθος γραμματοσειράς Μεσαίο μέγεθος γραμματοσειράς Μεγάλο μέγεθος γραμματοσειράς
Προσθήκη στο Delicious Προσθήκη στο Facebook Προσθήκη στο Newsvine Bookmark Προσθήκη στο Twitter
Περικοπές ακόμη και στις επικουρικές συντάξεις που καταβάλλονται ήδη στους συνταξιούχους περιλαμβάνει το σχέδιο της επόμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης η οποία επικεντρώνεται στα επικουρικά ταμεία, πολλά από τα οποία βρίσκονται στο κόκκινο. Η κυβέρνηση, υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικας στον έλεγχο που ολοκληρώθηκε σε τεχνικό επίπεδο την περασμένη Παρασκευή, σχεδιάζει τη μείωση όλων των συντάξεων (χορηγούμενων και μελλοντικών) από το 2012 για τα Ταμεία που βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο και καθιέρωση ενιαίου τρόπου υπολογισμού των παροχών στο μέλλον.

Το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας που θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2012, μετά την ολοκλήρωση των αναλογιστικών μελετών για τα επικουρικά ταμεία, αναμένεται ότι θα οδηγήσει και σε ανατροπές και στα εφάπαξ βοηθήματα. Η οικονομική επάρκεια των Ταμείων, τα οποία εκτός της έλλειψης πόρων πλήττονται και από το κύμα συνταξιοδότησης, θα τεθεί επίσης υπό το «μικροσκόπιο»των αναλογιστικών μελετών. Οπως τονίζουν κορυφαίοι παράγοντες μιλώντας προς «Το Βήμα», όσα Ταμεία δεν κριθούν οικονομικά βιώσιμα, θα πρέπει να περικόψουν τις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες θα πέσουν ακόμη και κάτω από το 20% του συντάξιμου μισθού.

Σήμερα οι επικουρικές συντάξεις παρουσιάζουν σημαντικές διακυμάνσεις στα ασφαλιστικά ταμεία και μπορεί να φτάνουν έως και το 80% του συντάξιμου μισθού. Εκτιμάται ότι εννέα στα δέκα επικουρικά ταμεία παρουσιάζουν οικονομικό πρόβλημα και θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε μειώσεις συντάξεων.

Το οξυμένο πρόβλημα της επικουρικής ασφάλισης ετέθη με έντονο τρόπο από τους εμπειρογνώμονες της τρόικας κατά την τελευταία συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, όπου σύμφωνα με πληροφορίες συμφωνήθηκε ο κεντρικός πυρήνας των πρόσθετων μέτρων, τα οποία τοποθετούνται στις αρχές του φθινοπώρου.

Οι εμπειρογνώμονες διατύπωσαν τον προβληματισμό τους για την καθυστέρηση που υπάρχει στη διενέργεια των αναλογιστικών μελετών από τις οποίες θα προκύψουν τα προβληματικά ταμεία τα οποία θα υποχρεωθούν να περικόψουν αναλόγως τις παροχές τους. Ο ασφαλιστικός νόμος προέβλεπε ότι οι μελέτες αυτές θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως τον ερχόμενο Απρίλιο, ωστόσο η Εθνική Αναλογιστική Αρχή τώρα προχωρεί στην ανάθεση του συγκεκριμένου έργου, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του Σεπτεμβρίου.

Οι αναλογιστικές μελέτες για τα μεγάλα επικουρικά ταμεία αναμένεται να ολοκληρωθούν ως τον Μάιο, ενώ για τα υπόλοιπα εντός του καλοκαιριού.

Πάντως η ελληνική πλευρά δεσμεύθηκε ότι ως το φθινόπωρο θα έχει ολοκληρωθεί και ψηφισθεί το νομοσχέδιο για τις επικουρικές συντάξεις και οι αλλαγές θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται από τις αρχές του 2012.

Το υπουργείο έχει ξεκαθαρίσει ότι τα Ταμεία που θα αποδειχθεί ότι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα θα «προσαρμόσουν» τις επικουρικές συντάξεις «στα όρια των δυνατοτήτων τους ». Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν Ταμεία τα οποία αντιμετωπίζουν άμεσο πρόβλημα οικονομικής ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις τους, ενώ- όπως αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Εργασίας- «αναλογιστικά, κανένα Ταμείο δεν έχει πλεόνασμα το 2060». Ως εκ τούτου θεωρείται βέβαιο ότι οι περικοπές θα αγγίξουν- περισσότερο ή λιγότερο- το σύνολο των επικουρικών ταμείων.

«Οι συντάξεις των επικουρικών ταμείων που δεν αντέχουν οικονομικάθα αναπροσαρμοστούν από το 2012 και εντεύθεν» δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να χορηγούν συντάξεις στο 40% ή και στο 45% της κύριας σύνταξης και σε πέντε χρόνια να μην έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τις παροχές τους.

Στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, απαντώντας στην παρατήρηση ότι ανάλογες περικοπές δεν υπήρξαν στις χορηγούμενες κύριες συντάξεις, σημείωσε ότι στην κυρία σύνταξη υπάρχει επιδότηση του κρατικού προϋπολογισμού. «Στα επικουρικά τα ίδια τα Ταμεία θα αντιμετωπίσουν τα ελλείμματά τους» βασιζόμενα σε ίδιες οικονομικές δυνάμεις, δηλαδή χωρίς την επιχορήγηση του κρατικού προϋπολογισμού.

Εκτύπωση Αποστολή με Email
Μικρό μέγεθος γραμματοσειράς Μεσαίο μέγεθος γραμματοσειράς Μεγάλο μέγεθος γραμματοσειράς
Προσθήκη στο Delicious Προσθήκη στο Facebook Προσθήκη στο Newsvine Bookmark Προσθήκη στο Twitter

πηγή@: http://www.tovima.gr