Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

«Καλλικράτης» χρειάζεται και στα μουσεία

Επιδημία ίδρυσης μουσείων σέρνεται χρόνια τώρα στη χώρα. Κάθε χωριό θέλει και το μουσείο του. Κάθε Εφορεία Αρχαιοτήτων ονειρεύεται να αναβαθμίσει τη συλλογή με τα ευρήματά της σε μουσείο.
Καθένας με τον πόνο του. Το Αρχαιολογικό Θεσσαλονίκης έχει να 
ανανεώσει τη συλλογή του από τη δεκαετία του '80 Καθένας με τον πόνο του. Το Αρχαιολογικό Θεσσαλονίκης έχει να ανανεώσει τη συλλογή του από τη δεκαετία του '80 Για να ανοίξει, όμως, ένα μουσείο χρειάζεται συγκεκριμένες προδιαγραφές για την οργάνωση και λειτουργία του, προϋπολογισμό και προσωπικό. Χρειάζεται και ένα σύστημα πιστοποίησης, που να χαρακτηρίζει κάτι ως μουσείο και να το διαφοροποιεί από την αποθήκη αντικειμένων ή το πωλητήριο εικονισμάτων στο παράσπιτο ναού ή μοναστηριού.
Ολα αυτά, σύμφωνα με τον νέο αρχαιολογικό νόμο (2002), επρόκειτο να καθοριστούν με Προεδρικό Διάταγμα. Ενα σχέδιο έγινε επί υπουργίας Μιχάλη Λιάπη, αλλά ποτέ δεν προχώρησε. Ετσι, αφιέρωσε προχθές το Συμβούλιο Μουσείων μία ολόκληρη συνεδρίαση για να εγκρίνει το σχέδιο πριν το υπογράψει ο υπουργός.
«Πρέπει να ξεβολευτούμε», συνέστησε στα στελέχη του υπουργείου της η γεν.γραμματέας Λίνα Μενδώνη, γνωρίζοντας πως οι υπηρεσίες δεν ήταν ιδιαιτέρως πρόθυμες, ούτε τώρα, οκτώ χρόνια μετά την ισχύ του νόμου, να βάλουν πλαίσιο, δηλαδή φραγμούς στους ίδιους τους εαυτούς τους, για την ίδρυση και λειτουργία των μουσείων. Τα εξαρτημένα από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων έχουν φθάσει αισίως τα 220, πλην 8 αυτόνομων (Ακρόπολης, Εθνικό Αρχαιολογικό, Αρχαιολογικό Θεσσαλονίκης κ.ά.).
Γι' αυτό η κ. Μενδώνη είπε ότι πρέπει να γίνουν συγχωνεύσεις, «ίσως ένας "Καλλικράτης" μουσείων». Εδωσε ιδιαίτερη σημασία και στη διαδικασία πιστοποίησης των μουσείων, γιατί έτσι αποφεύγονται τα ρουσφέτια και οι ασυλλόγιστες ενέργειες να ιδρύονται και να εγκρίνονται ιδρύματα χωρίς μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας -στο εξής προϋπόθεση για την ίδρυσή τους.
Η εικόνα από διάφορα μουσεία που παρουσιάστηκε από τα μέλη του Συμβουλίου ήταν της απόλυτης τρέλας. Για παράδειγμα, λειτουργεί το παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης στο Ναύπλιο με μεγάλη επισκεψιμότητα και από σχολεία, γιατί είναι αφιερωμένο στην Επανάσταση του '21, και δεν έχει εξασφαλίσει τη δαπάνη του φυλακτικού προσωπικού. «Αν δεν είχα χορηγία, θα είχε κλείσει», είπε η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα.
«Τι θα προβλέπεται για τον εμπλουτισμό των μεγάλων ανεξάρτητων δημόσιων μουσείων; Οι συλλογές του Αρχαιολογικού Θεσσαλονίκης έχουν παγώσει ήδη τη δεκαετία του 1980. Σε 20 χρόνια, έτσι καθώς δεν ανανεώνεται, είναι καταδικασμένο να πεθάνει», είπε η διευθύντριά του, Τζένη Βελένη.
«Μουσεία και Εφορείες πρέπει να είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Πρέπει να σταματήσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς που υπάρχει σε μερικές περιοχές», απάντησε η κ. Μενδώνη. Υπάρχουν όντως εφορείες αρχαιοτήτων που προτιμούν να κρύψουν τα αρχαία στις αποθήκες, αντί να τα στείλουν στα μουσεία της περιφέρειάς τους. Επίσης υπάρχουν προϊστάμενοι που δεν τολμούν να τα βάλουν με τις συντεχνίες και να αλλάξουν τα ωράρια λειτουργίας των μουσείων. Αντί να ανοίγουν τις 8 το πρωί, που δεν πατάει ψυχή, να ανεβάζουν ρολά στις 10 και να κλείνουν στις 5 το απόγευμα αντί στις 3 μ.μ. Αυτό θα σήμαινε μικρότερο κόστος λειτουργίας, μονοβάρδιες και όχι διπλές βάρδιες φυλάκων.


 ΠΗΓΗ «Καλλικράτης» χρειάζεται και στα μουσεία ennet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: