Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ «Τεμενάδες» στους «χορηγούς»…

10 May
Πληθαίνουν τα γεγονότα που τεκμηριώνουν την επικίνδυνη πολιτική ιδιωτικοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, χάριν του στρατηγικού στόχου του κεφαλαίου, της ΕΕ και των κυβερνήσεων για πλήρη εμπορευματοποίηση του πολιτισμού. «Οχημά» της είναι το φαινομενικά «αθώο» αστικό ιδεολόγημα περί «πολιτιστικής χορηγίας», που θεσμοθετηθεί διά νόμου.
Ετσι, μετά τα εγκαίνια, στα τέλη του Απρίλη, της βιβλιοθήκης του Βυζαντινού Μουσείου Αθήνας, που ανακαινίσθηκε …με «χορηγία» του «Ιδρύματος Ωνάση», το ΥΠΠΟΤ ανακοίνωσε χτες τη «χορηγία» της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού» στο έργο «για τη στήριξη του ακραία ετοιμόρροπου αρχαίου πύργου στην Αγία Μαρίνα Κέας» (έργο του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικού Εργου του ΥΠΠΟΤ), όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Το «συγκλονιστικό» ποσό, που το ΥΠΠΟΤ «δεν μπορούσε να βρει» για την επίβλεψη της εφαρμογής της, εγκεκριμένης από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ανέρχεται στα 37.000 ευρώ! Το χειρότερο είναι ο τρόπος που το ΥΠΠΟΤ, δηλαδή το αστικό κράτος, παρουσιάζει τη «χορηγία»: «Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, έχοντας συναίσθηση της οξείας ανάγκης λήψης άμεσων μέτρων για τη στήριξη του ακραία ετοιμόρροπου αρχαίου πύργου στην Αγία Μαρίνα Κέας, εκδήλωσε τη συγκινητική πρόθεση οικονομικής ενίσχυσης της στήριξής του, συντονίζοντας τις σχετικές ενέργειες πολυάριθμων δωρητών και αναδεικνύοντας την έμπρακτη ευαισθητοποίηση τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και ατόμων εκτός Κέας, που προσβλέπουν στη διάσωση του πύργου (…) Η επιστημονική επιτροπή “Συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης των μνημείων της Κέας” ευχαριστεί θερμά την Ελληνική Εταιρεία για τη συμπαράστασή της στη δύσκολη προσπάθεια της στήριξης του αρχαίου πύργου και προσβλέπει στη συμπαράσταση και στην έμπρακτη βοήθειά της σε όλη τη διάρκεια του έργου»!!!
Βρισκόμαστε, ήδη, μπροστά στην έναρξη της παράδοσης της πολιτιστικής κληρονομιάς στο κεφάλαιο, αρχικά μέσω των ΜΚΟ. «Χορηγοί» της συγκεκριμένης ΜΚΟ είναι μεγάλες πολυεθνικές και «πολιτιστικά ιδρύματα» του, εφοπλιστικού κυρίως, κεφαλαίου. Αλλωστε, ήταν ο φορέας που το 2008 παρουσίασε έναν, σε εξέλιξη, κατάλογο μνημείων, που η Αρχαιολογική Υπηρεσία αδυνατεί να συντηρήσει (κυρίως βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία) με στόχο …«την αναζήτηση χορηγών που θα επιθυμούσαν να αναλάβουν την αναστήλωση ενός μνημείου»! Μάλιστα, ο ιδρυτής και τότε πρόεδρός της, Κ. Καρράς, έλεγε: «Πιστεύω ότι είναι απολύτως λογικό για μια Εφορεία (σ.σ. Αρχαιοτήτων), που περιμένει χρόνια και βλέπει ότι δεν υπάρχει δυνατότητα, να ζητήσει από όπου μπορεί να πάρει χρήματα»! Είχε επίσης προσθέσει ότι η «υιοθεσία» μνημείων από ιδιώτες «είναι κάτι που θα το έβλεπε κανείς με καλό μάτι μόνο στην περίπτωση κάποιων πολύ υπευθύνων ιδρυμάτων»… ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Τρίτη 10 Μάη 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: