Σύσσωμος ο πολιτισμός σε εργασιακή εφεδρεία
Σε εργασιακή εφεδρεία τίθεται
σύσσωμος ο πολιτισμός, βάσει της εγκυκλίου που κατετέθη χθες στη Βουλή
από τον ειδικό γραμματέα των ΔΕΚΟ του υπουργείου Οικονομικών, Γ.
Κυριακού.
Σαρώνει τους πάντες και τα πάντα: Εθνική Λυρική Σκηνή, Εθνικό
Θέατρο, Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, Εθνικό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης, Εθνικό
Ιδρυμα Ερευνών, Οργανισμό Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης, Ελληνικό
Κέντρο Κινηματογράφου, Ελληνικό Φεστιβάλ, Θεατρικό Μουσείο, Κρατικό
Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μακεδονικό
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μουσεία Βορρέ, Λαλαούνη, Φυσικής Ιστορίας -
Γουλανδρή, Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και
Θεσσαλονίκης, Οπερα Θεσσαλονίκης και Φεστιβάλ Κινηματογράφου
Θεσσαλονίκης.
Με τη νέα εγκύκλιο υπολογίζεται ότι θα βρεθεί στον «πάγκο» το 10% του προσωπικού των φορέων αυτών. Οσοι εξ αυτών απασχολούν περισσότερους από 100 εργαζομένους θα μπουν σε «πρόγραμμα αξιολόγησης» από εξωτερικούς συμβούλους, οι οποίοι θα αποφανθούν για την τύχη τους σε χρονικό διάστημα δύο μηνών.
Οι πρώτες πληροφορίες για την εγκύκλιο είχαν διαρρεύσει μήνες νωρίτερα και επιβεβαιώθηκαν προφορικά, χωρίς λεπτομέρειες, στις υπουργικές ανακοινώσεις στη ΔΕΘ. Αμέσως ανησυχία κυρίευσε τους εργαζομένους. Ολοι γνώριζαν ότι αργά ή γρήγορα θα τους έπαιρνε η... μπάλα. Η ελπίδα όμως πεθαίνει τελευταία. Φαίνεται ότι... απέθανε οριστικά με τη χθεσινή εγκύκλιο που στην πραγματικότητα αφορά όλη την Ελλάδα.
Το θέμα είναι ένα: θα «θυσιαστεί» αξιοκρατικά το «πλεονάζον» προσωπικό ή θα δουν την πόρτα χρήσιμοι υπάλληλοι, επειδή έτυχε η σύμβασή τους να έχει συγκεκριμένο χαρακτήρα και ο μισθός τους να είναι ενός άλφα ποσού; Ποιος θα κρίνει ποιοι θα μπουν σε εργασιακή εφεδρεία και θα λαμβάνουν, για ένα χρόνο το 60% του μισθού τους και μετά την παρέλευση χρόνου εφ' όσον δεν έχουν απορροφηθεί από το Δημόσιο ή τον ΟΑΕΔ θα καταλήξουν στο ταμείο ανεργίας;
Κριτήρια
Με ποια κριτήρια θα αποφασιστεί ποιος πλεονάζει, π.χ. από το Εθνικό Θέατρο, δηλαδή από τα περίπου 130 άτομα προσωπικό με συμβάσεις αορίστου χρόνου, από τα 100 ορισμένου χρόνου και τους ηθοποιούς που είναι όλοι ορισμένου χρόνου; Σε μια θεατρική μηχανή υπάρχει μετρητής απόδοσης; Ιδίως στην τέχνη του ηθοποιού, αποκεφαλίζεται εύκολα το «πλεονάζον» μέρος; Πλεονάζον σε τι; Σε έλλειψη ταλέντου;
«Μου φαίνεται εντελώς παράλογη η εγκύκλιος», δήλωσε στην «Ε» ο πρόεδρος του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Ντένης Ζαχαρόπουλος, που αναρωτιέται: «Ποιοι είναι πλεονάζον προσωπικό στα μουσεία, που όλοι γνωρίζουμε ότι τους λείπει προσωπικό; Είναι σαν να πάμε να κόψουμε το γερό πόδι, ενώ το άλλο έχει γάγγραινα. Είναι τόσο ηχηρά αυτά που εμείς καλή τη πίστη πληρώνουμε ως πολίτες. Η αντήχηση της σφαλιάρας στο δικό μας σβέρκο ακούγεται». Μάλιστα, θεωρεί ότι πρόκειται περί λάθους που το Μακεδονικό Μουσείο εντάχθηκε στην εγκύκλιο, αφού «είμαστε ένα ίδρυμα και όχι δημόσιοι υπάλληλοι».
Ποιος θα αντιδρούσε, αλήθεια, σε μια πραγματική εξυγίανση που θα σήμαινε την πάταξη της αργομισθίας; Αυτό όμως θα συμβεί; «Λένε θα προσλάβουν εταιρείες συμβούλων επιλογής προσωπικού που θα εισηγηθούν για το πλεονάζον προσωπικό στο ΑΣΕΠ, το οποίο θα κρίνει βάσει και των κοινωνικών κριτηρίων», σχολιάζει ο επικεφαλής του Σωματείου των εργαζομένων του Εθνικού Θεάτρου Μάκης Σπετσιέρης, ο οποίος σπεύδει να αναζητήσει στα αρμόδια υπουργεία «περισσότερα στοιχεία, για να δούμε τι πραγματικά γίνεται και τι μας περιμένει», ενώ την Παρασκευή έχει συγκαλέσει το σωματείο σε συνέλευση. «Να μας πουν καθαρά ποιος θα κρίνει το πλεονάζον προσωπικό. Αυτό που πάνε να κάνουν φαίνεται εκτός λογικής και πραγματικότητας. Μπορεί κάποιος που έχει σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων να έρθει να κρίνει αν κάνει κάποιος για το θέατρο; Ειδικά, τον ηθοποιό; Είναι παραλογισμός! Ολα γίνονται απότομα. Κι εμείς ως σωματείο εκφράζουμε σοβαρή επιφύλαξη».
Αν καθίσει μέρος του προσωπικού στον... εφεδρικό πάγκο, ενώ έχει αρχίσει η σεζόν, τότε, «θα ανατραπούν όλα, και πρωτίστως ο προγραμματισμός μας», προσθέτει ο ίδιος. «Γιατί όμως τον αποδέχτηκαν στα αρμόδια υπουργεία; Γιατί ενέκριναν τον προϋπολογισμό; Για να τον τινάξουν τελευταία στιγμή στον αέρα;».
Στον αέρα θα βρεθεί και ο προγραμματισμός του ΚΘΒΕ λέει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, Σωτήρης Χατζάκης, ο οποίος δηλώνει «ξαφνιασμένος». «Η χώρα είναι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης». «Αντιλαμβανόμαστε τα μέτρα που πρέπει να λάβει το υπουργείο, αλλά πρέπει να λάβει υπόψη του και τον ιδρυτικό Νόμο του θεάτρου και κυρίως το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο ξετύλιγμα μιας δραστηριότητας που αφορά συγκεκριμένη επιχορήγηση και συγκεκριμένο προσωπικό (καλλιτεχνικό, διοικητικό, τεχνικό και βοηθητικό). Αν συμβεί αυτό που διαφαίνεται μιλάμε για αναπροσαρμογή την τελευταία στιγμή του καλλιτεχνικού έργου μας, άρα διακοπή συμβολαίων, απώλειες χρημάτων που έχουν ήδη καταβληθεί κ.ο.κ. Καλό θα ήταν να ενημερωθούμε, με σεβασμό στην κατάσταση της χώρας, αλλά και στους ανθρώπων των θεάτρων μας».
Και η Λυρική Σκηνή δεν έχει ακόμα λάβει κάποια επίσημη ενημέρωση για το επερχόμενο «ξεσκαρτάρισμα» των περίπου 460 ατόμων του προσωπικού της, που είναι υπάλληλοι μόνιμοι, αορίστου και ορισμένου χρόνου. «Πριν λάβουμε μια επίσημη ενημέρωση θα ήταν επικίνδυνη και άκαιρη οποιαδήποτε δήλωση», λένε σκεπτικοί οι ιθύνοντες της ΕΛΣ. Ολοι, πάντως, οι φορείς βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα, γνωρίζοντας ότι οι περισσότεροι δημόσιοι φορείς οδεύουν ολοταχώς προς την κατάργηση ή τη συγχώνευσή τους. Ηδη στο χώρο του πολιτισμού το πολυνομοσχέδιο του Ιουλίου (έχει ήδη ψηφιστεί), καταργεί το ΕΚΕΘΕΧ, συγχωνεύει την Οπερα Δωματίου Θεσσαλονίκης και λύει τον Οργανισμό Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού (ΟΠΕΠ).
«Καθυστερήσεις μισθών»
* Εξάλλου, οι εργαζόμενοι του ΚΘΒΕ με χθεσινή επιστολή τους καταγγέλλουν «τραγικές καθυστερήσεις» στην καταβολή των μισθών και των λοιπών δεδουλευμένων και ζητάνε επιτακτικά από το ΥΠΠΟ, τη διοίκηση και τη διεύθυνση του ΚΘΒΕ να δοθεί τέλος «στο καθεστώς αυτής της εκκρεμότητας», να μην επαναληφθεί καθυστέρηση στη μισθοδοσία των εργαζομένων και να καταβληθούν άμεσα οι πρόσθετες αμοιβές που οφείλονται από τον Φεβρουάριο. «Το κοινό της Βόρειας Ελλάδας στηρίζει έμπρακτα το Κρατικό Θέατρο. Ας κάνει το ίδιο και η πολιτεία», καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου