Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

«Κούρεμα» 50%

26/10/2011
Σε συμφωνία για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατέληξαν λίγο πριν τις 05.00 το πρωί κυβερνήσεις και τράπεζες, μετά από πολύωρη και κοπιαστική διαπραγμάτευση. Το «κούρεμα» θα γίνει σε εθελοντική βάση από την πλευρά των τραπεζών και θα φτάσει στο 50% του χρέους.
Ήταν μία διαπραγμάτευση που πήρε διαστάσεις θρίλερ, ενώ στο τραπέζι έπεσαν και «απειλές» προς τις τράπεζες για ενδεχόμενο πιστωτικό γεγονός από την πλευρά της Ελλάδας. Αρχικώς είχε γίνει γνωστό ότι επήλθε συμφωνία. Ωστόσο λίγο αργότερα, ο Τσαρλς Νταλάρα, ως εκπρόσωπος των τραπεζών, όχι μόνο διέψευσε την ύπαρξη συμφωνίας, αλλά επέμενε να εκφράζει τη δυσαρέσκεια των τραπεζών για το ύψος της απομείωσης και την έλλειψη εγγυήσεων. Μέρκελ (πρωτίστως) και Σαρκοζί σήκωσαν το βάρος της διαπραγμάτευσης από την πλευρά των κυβερνήσεων, αφήνοντας ανοιχτή και την απειλή υποχρεωτικού «κουρέματος» ως πιστωτικό γεγονός.
Η έννοια της εποπτείας προς την Ελλάδα προσδιορίζεται ως «τεχνική βοήθεια» ή «υποστήριξη» που θα έχει μόνιμη παρουσία στην Ελλάδα. Είναι κάτι για το οποίο δεσμεύθηκε η Α. Μέρκελ στη γερμανική Βουλή.
O αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος ενημέρωσε δύο φορές και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με υπουργούς που βρίσκονται στη Βουλή.
Νωρίτερα, η σύνοδος κορυφής των 27 αποφάσισε όπως οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα έχουν προθεσμία μέχρι τον Ιούνιο να αυξήσουν την κεφαλαιακή επάρκειά τους ώστε να ανέλθει ο βασικός δείκτης κεφαλαίων στο 9%. Κεφάλαια θα αναζητηθούν πρώτα στις αγορές, κατόπιν και μόνο εάν αυτό δεν είναι δυνατό στις εθνικές κυβερνήσεις, και τέλος στον ΕFSF.
πηγή :protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: