Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

Τρίτη 29 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ
«Εθνικός στόχος» ... τα στοιχειώδη
Την ώρα που η Αρχαιολογική Υπηρεσία υποχρηματοδοτείται και σημαντικοί επιχορηγούμενοι πολιτιστικοί φορείς κινδυνεύουν με «λουκέτο», η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΤ «αναβάθμισε» ...σε «εθνικό στόχο» τις παρεχόμενες υπηρεσίες και υποδομές αρχαιολογικών χώρων και μουσείων!
Ακριβώς έτσι χαρακτήρισε ο Π. Γερουλάνος το εν λόγω πρόγραμμα σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου στο νέο Μουσείο Ακρόπολης, με αφορμή τα μέχρι τώρα αποτελέσματα. Αλλωστε, όπως σημείωσε, «τα μνημεία είναι πηγή πλούτου» και, μέσω αυτών, «είναι προφανής ο τρόπος που συνδέεται ο πολιτισμός και ο τουρισμός».
Το τριετούς διάρκειας πρόγραμμα συνδέεται με αρχαιολογικά έργα που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ. Εκτός των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΤ - με το Ταμείο Αρχαιολογικών Χώρων να σηκώνει μεγάλο βάρος λόγω πωλητηρίων, παραγωγής αντιγράφων, αναψυκτηρίων, μουσείων κλπ. - εμπλέκονται ή δύνανται να εμπλακούν ο ΕΟΤ, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και «εθελοντικές οργανώσεις». Οι χώροι - κυρίως με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα - χωρίστηκαν σε τέσσερις κατηγορίες ανάλογα με τις υπηρεσίες που παρείχαν (αν διαθέτουν παροχές και υποδομές, όπως τουαλέτες, πόσιμο νερό, ενημερωτικά φυλλάδια, χώρο στάθμευσης, πρόσβαση στα ΑμΕΑ, σύστημα αυτόματης ξενάγησης κλπ.). Στο πλαίσιο αυτό εκδόθηκαν φυλλάδια, δίγλωσσες ενημερωτικές πινακίδες, ενημερωτικά δίγλωσσα φυλλάδια σε γραφή μπράιγ, νέα εκπαιδευτικά προγράμματα, επαναλειτούργησαν 33 πωλητήρια, επισκευάστηκαν και διορθώθηκαν τουαλέτες κλπ.
Ολα τα παραπάνω δεν συνιστούν «εθνικό στόχο». Αντίθετα, με δεδομένο το αγοραίο πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η κρατική διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, ακόμη και οι στοιχειώδεις και απαραίτητες αναβαθμίσεις εντάσσονται σ' αυτό το πλαίσιο. Ετσι, σχολιάζοντας το πρόγραμμα, από πέρσι ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων σημείωνε μεταξύ άλλων: «Η ουσία δεν είναι να ικανοποιηθεί και ο πιο "απαιτητικός επισκέπτης" - πελάτης, αλλά οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία να παραμείνουν χώροι πολιτισμού (...) Δεν είναι δυνατόν να δίνεται προτεραιότητα μόνο στα μνημεία "βιτρίνα", ενώ εκατοντάδες αρχαιολογικοί χώροι, κυρίως στην περιφέρεια, να μην είναι προσβάσιμοι και πολλοί να μην είναι καν γνωστοί στις τοπικές κοινωνίες. Ο πολιτισμός της Ελλάδας δεν είναι μόνο η Ακρόπολη, οι Δελφοί, η Ολυμπία και τα άλλα μνημεία μεγάλης επισκεψιμότητας, είναι και οι δεκάδες αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία που παραμένουν κλειστά εδώ και καιρό και αυτά που υπολειτουργούν εξαιτίας έλλειψης προσωπικού και ελλιπούς χρηματοδότησης». Οσο για τη συμμετοχή των ΟΤΑ και των ιδιωτών ως «εθελοντών», «χορηγών» κλπ. «δείχνει ένα μάλλον ζοφερό μέλλον, όπου το ΥΠΠΟΤ ενδεχομένως θα εκχωρήσει τους παραπάνω χώρους που ανήκουν στο Δημόσιο και επιπλέον θ' αποδυναμώσει τις αρχαιολογικές υπηρεσίες εισάγοντας ένα νέο μοντέλο νεο-μαικηνισμού και διαχείρισης του πολιτισμού από μη κρατικούς φορείς».

Δεν υπάρχουν σχόλια: