Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Ανακοίνωση Δημοκρατικής Συνεργασίας-19.12.2011

Ανακοίνωση Δημοκρατικής Συνεργασίας

19.12.2011-

19.12.2011-Ανακοίνωση Δημοκρατικής Συνεργασίας
Αθήνα 19/12/2011
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Συνάδελφοι,
Την Παρασκευή 16/12/2011 πραγματοποιήθηκε έκτακτο Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΥΦΑ. Δυστυχώς με την απόφαση που πήραν, τόσο η ΠΑΣΚ – όσο και η ΔΑΚΕ – άνοιξαν οι Πύλες της Κολάσεως για όλους τους Αρχαιοφύλακες των Μουσείων και των Αρχαιολογικών Χώρων. Αξιοσημείωτη είναι η μετάλλαξη της ΔΑΚΕ, αφού μόλις δύο μέρες πριν με ανακοίνωσή της, ήταν υπέρ της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης και καλούσε τα μέλη της να μαζέψουν υπογραφές για τη σύγκλησή της. Η Δημοκρατική συνεργασία καταψήφισε την παρακάτω πρόταση και ζήτησε τη σύγκληση Έκτακτης Γενικής συνέλευσης.
Με την απόφασή τους λοιπόν, ταυτίστηκαν πλήρως με τις επιταγές της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΤ και προσυπόγραψαν να εργαζόμαστε: 8 ώρες την ημέρα (από 6,40 που δουλεύαμε ως τώρα) – 48 ώρες την εβδομάδα – 192 ώρες το μήνα (= 32 ώρες παραπάνω από τους άλλους υπαλλήλους) – με πολύ λιγότερα χρήματα απ’ όσα παίρναμε ως σήμερα!!!
Το κερασάκι στην τούρτα της ανατροπής των εργασιακών μας σχέσεων είναι ότι, τα ωράρια των Μουσείων στο εξής θα είναι:  7 ώρες και θα υπάρχει μισή ώρα για προσέλευση και μισή ώρα για αποχώρηση για να συμπληρωθούν οι 8 ώρες εργασίας. Αλήθεια πώς θα εφαρμοστεί αυτό στην πράξη στα Μουσεία όπου οι εργαζόμενοι χτυπάνε κάρτα; Όταν η Δημοκρατική συνεργασία επισήμανε εντόνως ότι ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνος και η Γενική Γραμματέας κ. Λ. Μενδώνη σε αλλεπάλληλες συνεντεύξεις τους μιλούν για θερινά ωράρια 10:00-18:00, τόλμησαν ακόμα και να αδειάσουν τους «Πάτρωνές» τους, λέγοντας ότι δεν ξέρουν τι λένε και ότι σε τρεις μήνες δεν θα είναι στη θέση τους. Λες και εμποδίζεται από τίποτα ο επόμενος υπουργός να εφαρμόσει τα ωράρια αυτά, που θα είναι ήδη θεσμοθετημένα και τα οποία επιθυμεί μερίδα των αρχαιολόγων, τα ιδιωτικά συμφέροντα, όπως ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), οι εφοπλιστές με τα κρουαζιερόπλοια τους κ.α.
Προσπάθησαν επίσης ατυχώς να παρουσιάσουν ότι θα παίρνουμε περίπου τα ίδια χρήματα με πριν, χρησιμοποιώντας – αν είναι δυνατόν!!! – το μέσο όρο. Σας παραθέτουμε λοιπόν κι εμείς ενδεικτικά αλλά αληθινά παραδείγματα:
έτη υπηρεσίας Καθαρή αποζημίωση για ένα Πέραν ή μια Κυριακή με 8 ώρες εργασία = νέος τρόπος Καθαρή αποζημίωση για ένα Πέραν + ημερομίσθιο = ο παλιός τρόπος πληρωμής
 0  4,40 χ 8 =   35,2 – 25% =     26,4 41 + 53,625 = 94,625
 10 5,15 χ 8 =   41,2 – 25% =      30,9 41 + 62,625 = 103,625
20 6,41 χ 8 =  51,28 -  25% =    38,46 41 + 78,06 = 119,06
 28 7,69 χ 8 =  61,52 – 25% =    46,14 41 + 93,68 = 134,68
Όλα αυτά τη στιγμή που, για κάθε Πέραν του Πενθημέρου παίρναμε 41 ευρώ + 1 ημερομίσθιο, καθώς δουλεύαμε 6,40 ώρες τη μέρα και 27 μέρες το μήνα. Τον ίδιο υπολογισμό πρέπει να κάνουμε και για τις Κυριακές και Εξαιρέσιμες ημέρες, γιατί και σ΄αυτή την περίπτωση παίρναμε την αμοιβή τους + 1 ημερομίσθιο, γεγονός που τώρα εσκεμμένα το αποκρύπτουν.
Και μην ξεχνάτε πως χρησιμοποιούν τα χρήματα για να πιαστούμε στη φάκα της αλλαγής ωραρίου. Ακόμη κι αυτά τα λίγα μπορούν να τα πάρουν πίσω. Γιατί το Υπ. Οικονομικών δεν είναι απόλυτα σίγουρο ότι θα εγκρίνει στην Κ.Υ.Α. όλα τα Πέραν και τις Κυριακές. Μπορεί να βάλει πλαφόν και να μας υποχρεώσει να δουλεύουμε λιγότερα. Και στο τέλος τι θα μας μείνει; Ένα δυσβάσταχτο 6ήμερο 8ωρο.
Προσπάθησαν επίσης ανεπιτυχώς να κινδυνολογήσουν, πως αν δεν συμφωνήσουμε θα χάσουμε τα Πέραν του Πενθημέρου Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου. Λες και δεν είναι αυτοί υπεύθυνοι που φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση, λες και δε θα μπορούσε να βγει η Κοινή Υπουργική Απόφαση με 6,40 ώρες γι’ αυτούς τους μήνες και να διαμορφώσουμε την απόφαση του 2012 ανάλογα με τις αποφάσεις των συναδέλφων.
Η Δημοκρατική Συνεργασία έθεσε και το ερώτημα γιατί δεν εξαιρέθηκε ο κλάδος μας από την εφεδρεία, όπως όλες οι υπηρεσίες του Δημοσίου που λειτουργούν σε 12ωρη – 24ωρη βάρδια, για να λάβει την κυνική και ωχαδερφική απάντηση: αφορά μόνο 100 άτομα. Σαν άλλη ηχώ του Γερουλάνου που στις 5.12.11 στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου δήλωνε στην Ελευθεροτυπία, σε ερώτηση για την εφεδρεία στο ΥΠΠΟΤ: «Είναι 100 άτομα». Ξεχνούν ότι ετοιμάζουν δεύτερο και ίσως τρίτο κύμα εφεδρείας και απολύσεων στο Δημόσιο.
Η Δημοκρατική Συνεργασία με αυξημένο αίσθημα ευθύνης ζήτησε τη σύγκληση Έκτακτης Γενικής συνέλευσης, προκειμένου οι ίδιοι οι συνάδελφοι να αποφασίσουν για το μέλλον τους και την ανατροπή των εργασιακών τους σχέσεων, που θα τους ακολουθεί για πολλά χρόνια, όπως συμβαίνει σε στοιχειωδώς δημοκρατικά σωματεία. Ευχαριστούμε τις πολλές εκατοντάδες των συναδέλφων που υπογράφουν το κείμενο για την άμεση σύγκληση Έκτακτης Γενικής συνέλευσης. Η Δημοκρατική Συνεργασία έχει απευθυνθεί σε γνωστό εργατολόγο και θα κατέθετε πρόταση – εργασίας με περισσότερα χρήματα – περισσότερα Ρεπό ανάπαυσης και σαφώς πιο συμφέρουσα από του ΥΠΠΟΤ και θα την έθετε στην κρίση των συναδέλφων.
Δυστυχώς όμως η πλειοψηφία του Γενικού Συμβουλίου παραβίασε το καταστατικό της ΠΕΥΦΑ – του οποίου υποτίθεται ότι είναι θεματοφύλακας – και το οποίο αναφέρει στο άρθρο 14, παρ. στ: «οι Έκτακτες Γενικές συνελεύσεις συγκαλούνται με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου ή με έγγραφη αίτηση του 1/10 των ταμειακά εντάξει μελών του σωματείου. Το Γενικό  Συμβούλιο είναι υποχρεωμένο να συγκαλέσει Έκτακτη Γενική συνέλευση εντός 15 ημερών» και αρνήθηκε να κάνει αυτό για το οποίο είναι εκλεγμένο. Αντ’ αυτού κατέφυγε σ’ ένα «τρυκ» αποφασίζοντας να μεταφέρει την Τακτική Γενική Συνέλευση στις 16/1/2012, η οποία θα είναι εκλογοαπολογιστική και δεν θα υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για να συζητηθούν διεξοδικά τόσο σοβαρά ζητήματα. Επίσης η Συνέλευση αυτή ορίζει σε 40 μέρες εκλογές, σ’ αυτό το κρίσιμο διάστημα  που θα έχουν ήδη περάσει τα μέτρα του ΥΠΠΟΤ, ποιός θα υλοποιήσει τις τυχόν αποφάσεις της συνέλευσης;  Η αποδυναμωμένη πλειοψηφία του Γεν. Συμβουλίου που θα καταγίνεται με   το κυνήγι της ψήφου;
Αλήθεια τι φοβήθηκε η πλειοψηφία του Γενικού Συμβουλίου; Τους εργαζόμενους; Είναι ή δεν είναι το ανώτατο όργανο των εργαζομένων η Γενική Συνέλευση; Γιατί δεν επέτρεψαν στους ίδιους τους εργαζόμενους να αποφασίσουν για τη δουλειά τους και τη ζωή τους;
Δεν είχαν τίποτα να φοβηθούν από τους αρχαιοφύλακες, παρά μόνο αν ήταν σε «εντεταλμένη υπηρεσία». Γιατί δεν είναι δυνατόν να αποφασίζουν αλλιώς οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και αλλιώς να πράττει το Γενικό Συμβούλιο, κάποια από τα μέλη του οποίου, έχουν χρόνια να επισκεφτούν τον εργασιακό τους χώρο (ούτε συζήτηση για να δουλέψουν), ενώ κάποια άλλα είναι ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΙ αρχιφύλακες, με αντικειμενικό σκοπό να μην αφήνουν τους εργαζόμενους να σηκώσουν κεφάλι και να τους ελέγχουν, θεωρώντας ότι οι φύλακες είναι πρόβατα.
Κι έτσι, κατά την πάγια τακτική τους,  βάφτισαν την ήττα νίκη, όπως οι Φραγκισκανοί μοναχοί το κρέας-ψάρι. Παράλληλα προσπαθούν ως άλλοι μάγοι της προπαγάνδας, κάθε διαφορετική πρόταση με ένα Γκεμπελιστικό τρόπο να την ενοχοποιήσουν. Γιατί;
Επειδή στηρίζουν άκριτα όλες τις επιλογές της προηγούμενης και της τωρινής κυβέρνησης, που σαν στόχο έχει να αφανίσει όλους τους εργαζόμενους, να τους αφαιμάξει οικονομικά, να πάρει πίσω όλες τις κατακτήσεις τους και να τους οδηγήσει στην εξαθλίωση και την καταστροφή.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να αντισταθούν σ’ όλα αυτά που σχεδιάζουν για εμάς χωρίς εμάς και καλούμε, έστω και τώρα την ύστατη στιγμή, να αναθεωρήσει τη στάση της η πλειοψηφία του Γενικού Συμβουλίου και να προχωρήσει στη σύγκληση Έκτακτης Γενικής συνέλευσης, όπως προβλέπει το καταστατικό, πριν καταστραφούν οι ζωές μας εντελώς.
ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: